word studentlid

— donderdag 29 december 2022, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: De opmerkelijkste journalistieke overstappen van 2022

Transfer Thursday: De opmerkelijkste journalistieke overstappen van 2022
© ANP/Martijn Beekman, Truus van Gog, Els Zweerink, Stefan Heijdendael, fotobewerking Villamedia.

Lang hadden we het over de krapte op de arbeidsmarkt. Ook in de journalistiek is er inmiddels een grote vraag aan handjes, blijkt alleen al uit het vacatureoverzicht van Villamedia én de wekelijkse Transfer Thursday. Op de laatste donderdag van het jaar blikken we eens terug: wat waren de opvallendste en opmerkelijkste transfers binnen de journalistiek in 2022? Laatste wijziging: 30 december 2022, 09:32

Laten we eerst naar journalistieke arbeidsmarkt in zijn geheel kijken. In tegenstelling tot een groot deel van de jaren 10 van de 21e eeuw werden er in 2022 véél vaste contracten aangenboden, bleek al uit een eerdere analyse van Villamedia. En aan het einde van het jaar bleek uit onderzoek van Piet Bakker dat er ook nog eens werk zat is in de journalistiek.

Veel aanwinsten bij NRC
Het jaar is pas vier dagen oud als onderzoeksjournalist Bas Haan na vijftien jaar de publieke omroep verruilt voor NRC.

‘Tijd voor een nieuwe stap’, zei hij daarover. Ook Stefan Vermeulen van Follow the Money stapt over naar de krant – en later in het jaar zal blijken dat NRC daarnaast nog eens een flink aantal andere ‘grote namen’ aan zich weet te binden. Zo verruilde onderzoeksjournalist Tom Kreling na zeven jaar de Volkskrant weer voor NRC, waar hij zijn loopbaan ooit begon. ‘Ik ben me altijd verbonden blijven voelen aan de NRC, waar ik als 20-jarige begon als stagiair en het vak heb geleerd’, zei Kreling -  een van de auteurs van het onderzoek naar de sjoemelmondkapjes van Sywert van Lienden c.s. - tegen Villamedia.

Bij de Volkskrant was er een ingrijpende verandering op de columnistenpagina. Zowel Sheila Sitaling als ook Bert Wagendorp – beide jarenlang vaste columnisten ‘op de twee’ – namen afscheid als columnist. ‘De koek is op, we hebben er genoeg van, het is mooi geweest’, zeiden ze in een dubbelinterview in de krant. Het duo werd niet vervangen door een nieuw tweetal, maar door vijf verschillende columnisten die beurtelings één dag voor hun rekening nemen.

‘Vreemde eend in de bijt’ vertrekt
Na 22 jaar nam Bart Mos afscheid van De Telegraaf om de krant te verruilen voor het Financieel Dagblad. Veel vrienden én vijanden waren verbaasd over deze ‘move’ - want in de optiek van velen hoort Mos bij het meubilair van de krant op de Basisweg. En dat is best gek, als je je bedenkt dat Mos uit een gezin komt waar louter Trouw werd gelezen en waar De Telegraaf alleen op vakanties ter tafel kwam, vertelde hij aan Villamedia.

Bij Trouw nam Marijn de Vries afscheid als sportcolumnist: ze zette haar column voort in NRC. Haar plekje werd opgevolgd door ex-hockeyer Pepijn Keppel (26), die in dit jaar debuteerde met een roman over zijn leven als homoseksuele topsporter. Keppel werkt hard en veel en de lat ligt hoog – ‘ik heb al lang geen weekend meer gehad’- maar dat is voor hem geen probleem:  ‘Dat is het topsport-DNA in mezelf’, zei hij in gesprek met Villamedia. En er was nog een afscheid bij Trouw, want Bart Zuidervaart, de chef politiek, vertrok ook.

Vroeg opstaan
Ook begon in januari Astrid Kersseboom als de opvolger van Jurgen van den Berg bij het NOS Radio 1 Journaal. En dat is vroeg opstaan - voor Kersseboom geen probleem -  maar ze vond het vooral fijn dat mensen het eens niet over haar uiterlijk hadden. ‘Dat gezeik over die hakken was ik kotsbeu. Weet je waarom? Als iemand oprecht vraagt waarom ik altijd op hakken loop, is dat een prima vraag. Mijn antwoord zou zijn: het ziet er beter uit, je staat mooier in beeld. Maar meestal wordt de vraag passief-agressief dan wel agressief gesteld’, zei ze aan het begin van 2022 tegen Villamedia.

Na acht jaar verliet Roos Abelman het radiostation BNR Nieuwsradio, waar ze te horen was in de avondspits. ‘Er knaagde al een tijdje bij mij het gevoel dat het tijd was om een volgende stap te maken’, zei ze over haar besluit.

In eerste instantie leek het erop alsof Abelman eventjes de luwte op zou zoeken, maar dat bleek achteraf slechts een hele korte periode te zijn. Niet lang daarna volgde ze namelijk tijdelijk Ghislaine Plag op als presentator van Spraakmakers op Radio 1. Of, in haar eigen woorden: ‘Als de trein voorbijkomt, moet je erop springen’.

Eveneens na acht jaar verliet Debby Nobel ‘haar’ Veronica Superguide. ‘Het zou kunnen dat ik ook buiten de media ga kijken. Maar ik verwacht wel dat ik altijd iets met content zal blijven doen’, antwoordde ze op de vraag wat ze hierna zou gaan doen. Het antwoord op die vraag bleek een rollercoaster te zijn: ze begon bij Change Inc., maar verruilde dat groene platform na een paar maanden alweer voor head of content bij magazine &C. Zo znel kan het dus gaan.

Wij van WC-Eend…
2022 is óók het jaar dat -  wij van WC-Eend adviseren … - Villamedia een nieuwe hoofdredacteur kreeg in de vorm van Chris Helt. Hij wilde graag ‘meer de diepte in’ – aan u de vraag in hoeverre dat gelukt is. Het vertrek van Helt bij NU.nl zorgde voor een ‘bescheiden stoelendansje’ in de mediajournalistiek, want zijn vacante plaats op de redactie werd opgevuld door Maarten Hafkamp.

Hoofdredacteuren komen en gaan bij DPG
Bij het Eindhovens Dagblad stopte hoofdredacteur John van den Oetelaar. Hij wilde zich na al die jaren weer op het schrijven gaan toespitsen. Van den Oetelaar was de langst zittende hoofdredacteur binnen de Nederlandse tak van uitgever DPG Media.

Binnen datzelfde concern nam ook Martha Riemsma afscheid als hoofdredacteur van TC Tubantia. Ook hoofdredacteur Sjirk Kuijper nam afscheid van het Nederlands Dagblad, zonder echt een plan te hebben over wat hij nou erna wilde gaan doen. ‘Te veel managers blijven te lang op hun stoel zitten. Ik durf schoenen weg te gooien voordat ik nieuwe heb’, zei hij tegen Villamedia. Riemsma wordt per 1 januari a.s. opgevolgd door Daan Bonenkamp, oud-redacteur bij De Telegraaf en lang werkzaam als voorlichter bij D66 in de Tweede Kamer.

De tech-onderzoeksredactie van RTL Nieuws, die tot aan het begin van dit jaar gevormd werd door Daniël Verlaan, kreeg ook versterking in de vorm van Stan Hulsen (1994). En na dertig jaar nam Jan de Hoop afscheid van het RTL Ontbijtnieuws. De Hoop - sinds 1989 werkzaam voor RTL -  werd opgevolgd door het drietal Boyan Ephraim, Meike de Jong en Robbie Kammeijer.

RTL Nieuws kreeg in 2022 ook een nieuwe adjunct-hoofdredacteur in de vorm van Mireille van Ark. Ze was daarvoor twee jaar de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. ‘Met wat pijn in het hart neem ik afscheid van BNR Nieuwsradio, waar ik me acht jaar ten volste heb ingezet’, zei Van Ark. ‘Nu is het tijd voor een nieuwe rol en omgeving, waar ik me onwijs op verheug.’ Ilse Openneer is sinds 1 januari 2022 de nieuwe hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Ook nam Karin Husslage afscheid van RTL Z om over te stappen naar de ‘concullega’s’ van de NOS - een overstap die niet bij iedereen in even goede aarde viel, vertelde ze aan Villamedia. Thom Schelstraete (29) begon juist als correspondent bij RTL - juist omdat hij expliciet zijn voorkeur voor het correspondentschap uitsprak.

Versterking hoofdredactie NOS
Ook de hoofdredactie van de NOS werd op verschillende posities versterkt. Zo nam Giselle van Cann het stokje van Marcel Gelauff over. Ook Lucas Waagmeester en Karina ter Horst voegden zich bij de hoofdredactie van de NOS.

Nasrah Habiballah werd benoemd tot de nieuwe correspondent van de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Daarmee volgde ze Ties Brock op, die weer terugkeert naar Nederland. De benoeming van Habiballah zorgde voor discriminerende en racistische reacties aan haar adres - zodanig dat de NOS en de NPO zich genoodzaakt voelden om zich er tegen uit te spreken.

Bij de NOS begon Jeroen Gortworst (30) als verslaggever bij het Journaal nadat hij onder meer NOS Stories opzette.

Na zes jaar keerde Michel Abbink terug bij NU.nl, de plek waar hij zijn journalistieke loopbaan begon. Abbink is onder meer de geestelijk vader van de term ‘coëfficiëntenpolonaise’.

Bij NU.nl ontwikkelde Abbink zich tot misschien wel de grootste sportfeiten en -statistiekenkenner van ons land. Hij verliet NU.nl voor VI, maar keerde toch weer terug: ‘Na zes prachtige jaren bij VI is het tijd om me weer onder te dompelen in veel meer sporten dan voetbal alleen’, zei Abbink tegen NU.nl.

Voor trouwe luisteraars van Rijnmond moet het even wennen zijn, want na 23 jaar nam commentator Sinclair Bischop afscheid. Hij stapt over naar ESPN.

Wel afscheid, toch geen afscheid
Het was ook het jaar waarin Ron Fresen afscheid nam van de journalistiek - maar toch ook niet. In april vertrok Fresen bij de NOS als politiek verslaggever, mede omdat hij lijdt aan prostaatkanker, vertelde hij in een interview aan Villamedia.

Maar nog geen half jaar later dook Fresen opnieuw op, wederom in Den Haag. Voor de lokale omroep Den Haag FM zal hij eens per drie weken het politieke praatprogramma Spuigasten presenteren. Maar zelf zag hij het niet als zijn ‘terugkeer’, zei Fresen tegen Villamedia: ‘Ik wil wat terugdoen voor de stad.’

Ook in het nieuwe jaar blijft Villamedia de transfers in de journalistiek en de media volgen. Ben jij iemand die een nieuwe stap maakt in z’n loopbaan of ken je iemand met een nieuwe baan? Tips, suggesties en opmerkingen zijn welkom via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’.

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.