persveilig seminar

— woensdag 9 maart 2022, 14:24 | 0 reacties, praat mee

‘Nog meer impactvolle verhalen over technologie’

© Wieke Romijnders

Technologie is vaak onzichtbaar, maar kan een enorme impact hebben op onze maatschappij. Wat die impact is, daar wil Stan Hulsen (1994) zich in vast gaan bijten bij RTL Nieuws. “Technologie is een soort black box”, aldus Hulsen. “Je weet dat het invloed heeft, maar ziet van buiten vaak niet goed wat die invloed is. Dat wil ik duidelijk maken.” Laatste wijziging: 9 maart 2022, 14:26

Met ingang van april voegt Hulsen – na vier jaar werken bij NU.nl – zich bij de onderzoeksredactie tech van RTL Nieuws. “Daarmee wordt die redactie in een keer dubbel zo groot”, grapt hij. Op het moment van schrijven is Daniël Verlaan nog degene die bij de nieuwszender de onderzoeken naar technologie doet. Met Hulsens aanstelling komt daar dus extra mankracht bij. “RTL Nieuws wil nog meer impactvolle verhalen over technologie gaan brengen.”

Onderzoeksjournalistiek is voor Hulsen niet nieuw. Het afgelopen jaar nam hij ook voor NU.nl al een kijkje achter het technologie-nieuws. Dat leidde onder andere tot de onthulling dat de gezichten van tienduizenden mensen onterecht in de gezichtendatabase van de politie staan. Hulsen: “Terwijl voor veel mensen niet eens duidelijk dat ze daar überhaupt in staan.”

Hulsen had het bij NU.nl prima naar zijn zin, maar ziet uit naar zijn baan bij RTL Nieuws en de samenwerking met Verlaan (die Hulsen naar eigen zeggen ‘al jaren als collega wilde strikken’). “Ik verwacht ook veel te leren. Bij NU.nl hebben we een hele jonge redactie. Bij RTL Nieuws zitten ook mensen met meer ervaring. Ik hoop dat ik daar een betere journalist door word.”

Hoewel Hulsen al genoeg ideeën voor onderzoeken zegt te hebben, wil hij nog niet verklappen waar hij als eerste aan gaat werken. “Daniël en ik gaan eerst samen kijken naar de onderwerpen waar we aandacht aan besteden en bepalen wie wat doet. Maar in de kern wil ik laten zien hoe technologie de maatschappij raakt. Daarbij kun je denken aan onderwerpen als het gebruik van algoritmes door overheden en de eigen verantwoordelijkheid die sociale media wel of niet nemen. Genoeg te doen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.