training eu starters

— woensdag 28 september 2022, 13:30 | 0 reacties, praat mee

De stem van Feyenoord, Sinclair Bischop, stapt over naar ESPN: “We waren altijd positief als het kon en kritisch als het moest”

Rijnmondcollega's Dennis van Eersel en Sinclair Bischop (rechts) op Europese trip. - © Rijnmond/Sinclair Bischop

Voor trouwe luisteraars van Radio Rijnmond én fans van Feyenoord moet het even wennen zijn. Sinclair Bischop – de “feyenoordwatcher” van de omroep – vertrekt per 1 oktober naar sportzender ESPN. Na drieëntwintig jaar neemt Bischop afscheid van “de familie” van Rijnmond om te gaan presenteren, interviewen en analyseren voor ESPN. Laatste wijziging: 29 september 2022, 08:55

Eigenlijk, zegt hij, keert hij daarmee terug naar het voetbalveld. “Als verslaggevers stonden we letterlijk op de voetbalmat. Als Rijnmond zijn we vaak als laatste aan de beurt met interviews. En de afstand tussen de spelers en journalisten is, mede door corona, enorm groot geworden.”

Dat Bischop overstapt naar ESPN is niet helemaal vreemd. “Anderhalf jaar geleden ben ik gevraagd om bij Voetbalpraat [een talkshow over voetbal, red] te gaan zitten. Op basis daarvan ben ik opgevallen, denk ik. Afgezien van het feit dat ze bij ESPN ook rondkijken, ook bij regionale omroepen.” 

Bischop begon in 1999 bij Rijnmond en ging nooit meer weg. Vooral zijn stem is bij fans van Feyenoord beroemd: er zijn talloze fans die standaard de verslagen van de wedstrijden op televisie kijken, maar dan zonder het geluid van de tv-uitzending en met het commentaar van Radio Rijnmond op de achtergrond.

Tekst loopt door onder de foto

Sinclair Bischop, toen nog met dreadlocks, interviewt Salomon Kalou. Foto: Sinclair Bischop/Rijnmond.

“Ik becommentarieer ook de andere Rotterdamse clubs”, nuanceert Bischop – verwijzend naar Sparta en Excelsior -, “maar Feyenoord is een grote club, het valt direct op”. Sinds 2016 volgt Sinclair de voetbalclub voor de omroep. “Zeker als Feyenoord succes heeft, vallen we op. Een lyrische reactie op een feyenoordgoal trekt meer aandacht dan een goede goal bij Sparta of Excelsior.”

Tekst loopt door onder de video

‘Positief als het kan, kritisch als het moet’
Sommige video’s van het commentaar van Bischop en zijn collega Dennis van Eersel trekken via YouTube honderdduizenden weergaven. En dat komt waarschijnlijk omdat het duo hun liefde voor Feyenoord bepaald niet onder stoelen of banken steekt. “We zijn positief als het kan en kritisch als het moet”, zegt Bischop daarover. “In interviews en op persconferenties stel ik óók pijnlijke vragen. Je zit daar als professional”, zegt hij.

“Ik heb wel eens gehoord dat Dick Advocaat en Jaap Stam [trainers bij Feyenoord, red] vonden dat ik té kritisch was. Dan doen we toch iets goed”, lacht Bischop. “Als het goed is, dan is het goed, en als het niet goed is, dan is het niet goed.”

Bij Rijnmond kon Bischop openlijk uitkomen voor zijn liefde voor Feyenoord. Hoe zit dat bij zijn nieuwe werkgever? “Iedereen begint daarover”, grinnikt hij. “Je bent een professional. Hetzelfde geldt voor een scheidsrechter: die hebben ook ooit een favoriete club gehad. Dat geldt ook voor de verslaggevers bij ESPN. Ook zij waren toen ze klein waren voor een club. Bij Feyenoord valt het op omdat het een topclub is.  Er zijn ook journalisten die fan zijn van NAC, Telstar of Emmen, dat valt minder op.”

Chauvinisme
In al die jaren hebben Bischop en zijn collega’s wel altijd geprobeerd om kritisch te zijn. “Natuurlijk, we waren enthousiast. We wilden dat regioclubs wonnen, dat gold ook voor Sparta of Excelsior. Bij doelpunten waren we lyrisch, dat past bij het chauvinistische van een regionale omroep”, vindt Sinclair. “Feyenoord is onderdeel van Rijnmond.”

Wedstrijden van het Nederlands Elftal worden ook niet koeltjes becommentarieerd

De kiem van het enthousiasme in de voetbalverslaggever bij Rijnmond werd ooit gelegd door commentator Hans van Vliet. “In vergelijking met hem deden wij realistischer verslag, maar met enthousiasme. Toen Emmen promoveerde zag je ook filmpjes van enthousiaste medewerkers van RTV Drenthe. Wedstrijden van het Nederlands Elftal worden ook niet koeltjes becommentarieerd.”

Bovenal is Bischop vooral liefhebber van voetbal: “Toen ik bij Rijnmond werkte genoot ik ook van andere clubs. Op de School voor Journalistiek kreeg ik een perskaart, in het weekend bezocht ik daar wedstrijden mee. Go Ahead, Utrecht, AZ…”

In de 23 jaar bij Rijnmond word je “langzaamaan familie van elkaar”, zegt Sinclair. Die familie reikt ook buiten de werktijden. “Je maakt ook privé hele nare dingen mee. Je hielp elkaar in mindere periodes en bij reorganisaties.” Maar Sinclair denkt dat – van de buitenkant – ESPN ook een “warme club” is. “Iedereen heeft één belangrijk ding gemeen: ze zijn allemaal voetbalgek.”  Uiteindelijk verandert Sinclair wel van werkgever, “maar wat ik doe, blijft hetzelfde: over voetbal praten en in voetbalstadions komen.”

Natuurlijk moet Sinclair wel wat huiswerk gaan doen nu hij álle voetbalclubs moet gaan volgen in plaats van een aantal Rotterdamse clubs. “Ik heb altijd meegedaan aan voetbalquizzen en ben erg van de feitjes. Maar ik moet me zeker gaan inlezen.”

Cadeau
Het afscheidsfeest bij Rijnmond volgt nog. Maar vanuit de voetbalclubs die hij jarenlang volgde, kreeg hij ook een blijk van waardering – ondanks de soms felle kritiek. “Van Feyenoord en Sparta kreeg ik een gesigneerd shirt van alle spelers, bij Excelsior kreeg ik een mooi cadeau van de supportersvereniging. En dan vergeet ik de honderden reacties van luisteraars en mensen op Twitter nog. In 23 jaar ontdekten de clubs ook dat ik er altijd was en kritisch én integer was. Ze ontdekten dat we er niet waren om de club af te branden. Goed is goed, slecht is slecht. Dat begrepen ze ook wel.”

CV
Sinclair Bischop (1973) studeerde aan de School voor Journalistiek en kwam via een stage bij RTV Rijnmond terecht, waar hij sinds 1999 werkt en sindsdien voor afwisselend radio en televisie de Rotterdamse voetbalclubs en sport in zijn algemeen volgde. Sinds 2016 was hij Feyenoordwatcher voor de omroep. Sinclair wordt bij Rijnmond opgevolgd door Dennis Kranenburg. Zijn moeder werkte bij Het Vrije Volk.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.