— vrijdag 15 juli 2022, 13:28 | 0 reacties, praat mee

Giselle van Cann is de nieuwe hoofdredacteur van NOS Nieuws

© NOS/Stefan Heijdendael

Giselle van Cann volgt Marcel Gelauff op als hoofdredacteur van NOS Nieuws. Gelauff maakte eind mei bekend dat hij na elf jaar zou stoppen. Op dit moment werkt Van Cann nog bij NOS Nieuws als plaatsvervangend hoofdredacteur. Van Cann is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de NOS. Laatste wijziging: 15 juli 2022, 14:39

“Er ligt een volle vernieuwingsagenda en we gaan boeiende journalistieke tijden tegemoet. Het is een eer om daar leiding aan te mogen geven”, zegt Van Cann op de website van de NOS.

Ze startte haar journalistieke loopbaan in 1992 bij het Financieele Dagblad na een studie bedrijfseconomie. Na daar achtereenvolgens als financieel journalist, politiek verslaggever en adjunct-hoofdredacteur te werken, maakte ze in 2008 de overstap naar de NOS. Sinds het bestaan van het NOS Journaal in 1956 en haar voorganger, het NTS Journaal, is Van Cann de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de NOS.

“Het maatschappelijk debat wordt op het scherp van de snede gevoerd. Wat de NOS nieuws vindt, aan welke onderwerpen wij aandacht geven, en met welke invalshoek en toon, dat doet er allemaal meer toe dan ooit”, laat de nieuwe hoofdredacteur weten. Ze spreekt van een ‘belangrijke opdracht’ om de publieke rol van de NOS waar te maken en er als nieuwsorganisatie voor iedereen te zijn.

De visie van Van Cann wordt geroemd door NOS-directeur Gerard Timmer, die zegt veel vertrouwen te hebben in de betekenis ervan voor NOS Nieuws. “Giselle heeft een scherp en innovatief oog voor journalistieke uitdagingen. Voor de inhoud, vorm en vindplaats daarvan.”

“Journalistiek was niet de meest voor de hand liggende keuze als afgestudeerd bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam”, schrijft Van Cann op de website van de omroep. “Maar het adagium ‘follow the money’ bleek geen slechte leidraad voor een verslaggever van Het Financieele Dagblad. Ik mocht er onder meer het ontstaan van de euro verslaan en later, als politiek verslaggever in Den Haag, de aardverschuivingen in Nederland na de opkomst van Pim Fortuyn. Twee gebeurtenissen die vandaag de dag nog steeds nagalmen in het nieuws.”

Voor haar benoeming als hoofdredacteur bij de NOS was zij als adjunct-hoofdredacteur onder meer bezig met het ‘veranderende medialandschap’, schrijft Van Cann: “Hoe zorgen we er als NOS voor dat we ook op de lange termijn ons publiek bereiken? Is dat dan nog op televisie of vooral online? Hoe houden we de aandacht van jongeren vast?”

Op 1 september 2022 start Van Cann haar nieuwe functie. Het is nog onbekend wie haar zal opvolgen. Lees hier het volledige bericht bij de NOS.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.