banner festival 23

— vrijdag 9 december 2022, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Hoofdredactie van NOS versterkt met Lucas Waagmeester en Karina ter Horst

© ANP / Sander Koning

Vanaf volgend jaar is de hoofdredactie van de NOS weer compleet. Lucas Waagmeester, Amerika-correspondent en Karina ter Horst, chef van NOS op 3, treden beiden toe als adjunct-hoofdredacteur tot de hoofdredactie . Laatste wijziging: 9 december 2022, 15:11

Er kwam een plek vrij in de hoofdredactie met het vertrek van Marcel Gelauff, die werd opgevolgd door Giselle van Cann. Om te kunnen voldoen ‘aan het werk en alle verantwoordelijkheden die horen bij de omvang en journalistieke ambities van NOS Nieuws’ is besloten om de hoofdredactie van de NOS met één persoon uit te breiden. Waagmeester en Ter Horst zijn verkozen na een interne en externe sollicitatieronde. De volledige hoofdredactie bestaat naast Van Cann, Waagmeester en Ter Horst ook nog uit plaatsvervanger Bart Leferink en adjunct Wilma Haan.

Ter Horst begint per 1 januari, Waagmeester volgt op 1 maart als hij terugkeert uit de VS waar hij momenteel correspondent is. ‘Ik ben trots dat we in eigen huis zoveel kwaliteit hebben dat we twee ervaren journalisten hebben gevonden die hun expertises nu meenemen naar de hoofdredactie. Karina denkt als geen ander vanuit het publiek en heeft een scherp oog voor talent. Lucas brengt een schat aan ervaring mee uit het veld en heeft een uitstekende journalistieke intuïtie’, zegt Van Cann.

‘Voor mij is dit het moment waarop veel dingen samen komen: het hoofdredactieteam, de journalistieke ambities, mijn expertise na ruim 10 jaar NOSop3 en NOS Stories. Dit maakt dat ik ontzettend uitkijk naar deze plek in de hoofdredactie van NOS Nieuws. Een rol die ik met trots, vertrouwen, plezier en op eigen wijze zal omarmen’, reageert Ter Horst. ‘Als correspondent heb ik altijd geprobeerd scherpte en helderheid te bieden, en ook de ongemakkelijke feiten te benoemen’, zegt Waagmeester. ‘Dat is de rol die de NOS speelt en die ik ook vanuit de hoofdredactie ga proberen hoog te houden.’

Ter Horst kwam binnen bij de NOS als freelance redacteur van het NOS Radio 1 Journaal. In 1998 kwam ze in vaste dienst bij het NOS Jeugdjournaal. Later volgde het NOS Journaal op 3, de televisievoorloper van NOSop3, waar ze redacteur en coördinator was. Lucas Waagmeester (44) begon in 2004 bij de NOS als buitenlandredacteur. Vijf jaar later maakte hij de overstap naar het correspondentschap, een rol die hij tot op de dag van vandaag vervult. Zijn eerste post was zuidelijk Afrika, waar hij de NOS en de Vlaamse VRT bediende en produceerde voor de VPRO, Trouw en De Standaard. Tussen 2011 en 2014 was hij NOS-correspondent voor India, Pakistan en Afghanistan. In die periode maakte hij geregeld reizen naar oorlogsgebied in Afghanistan en Pakistan, meestal buiten westerse militaire aanwezigheid om. Vervolgens berichtte Waagmeester zes jaar lang vanuit Turkije, waar de persvrijheid steeds verder afbrokkelde en de repressie toenam.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.