basis naar compleet

— donderdag 2 november 2023, 09:39 | 0 reacties, praat mee

De journalistieke kieswijzer: de verkiezingsplannen van DENK

De campagne camper van DENK tijdens de aftrap van de landelijke verkeizingscampagne op de NDSM werf. - © Ramon van Flymen

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. Maar welke partijen hebben het beste voor met de journalistiek? Villamedia zet in deze reeks de belangrijkste speerpunten met betrekking tot ons vak, vrije nieuwsgaring en persveiligheid uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen op een rijtje. In deze zestiende aflevering: DENK. Laatste wijziging: 2 november 2023, 09:41

Net als 50PLUS heeft DENK in het verkiezingsprogramma ‘Nu is het Moment(.pdf) niets staan over media en journalistiek. Er is wel aandacht voor ondernemen en digitale veiligheid. 

Zekerheid voor ondernemer en werknemer
Vologens DENK is de arbeidsmarkt uit balans. “Werknemers wordt te weinig zekerheid geboden, ondernemers is het moielijk gemaakt om flexibel te zijn. Het gevolg is dat mensen vaak van baan naar baan moeten hoppem en soms met de zorg leven of ze de volgende maand nog wel de rekeningen kunnen betalen. DENK wil dat een vast contract ed norm wordt. Tegelijkertijd moeten we mensen die bewust kiezen voor een carriere als ZZP’er collectieve zekerheden biden om dat goed te kunnen doen.”

De partij wil fors investeren om het sociaal minimum in Nederland te verhogen. Het wettelijk minimumloonm wordt verhoogd naar 16 euro. Alle uitkeringen stegen mee.

En: “Een vast contract blijft een vast contract. Flexibilisering willen we tegengaan. Werkgevers ontlasten wij door de loonbetaling bij ziekte in het tweede jaar te collectiviseren. We willen meer zekerheid voor ZZP’ers door een betaalbare en collectieve verzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziekte in te voeren. Deze wordt verplicht en slechts onder strenge omstandigheden is er een opt-out mogelijk. Er komt een om-en/of bijscholingsbudget als vervanging van het STAP-budget, specifiek voor praktisch opgeleiden of lage en middeninkomens.”

Digitale Veiligheid
Volgens DENK is er een “steeds grotere bedreiging voor onze veiligheid vanuit het digitale domein. Om onze rechten te beschermen, komt DENK tot onderstaande plannen: Het moet verboden worden dat een website die je bezoekt jouw internetgedrag kan volgen, deze informatie kan opslaan en zomaar kan verkopen aan wie dat maar wil DENK pleit daarom voor een verbod op Real Time Bidding. We investeren meer in een veilige digitale infrastructuur. Met name kleinere organisaties moeten meer hulp krijgen van de overheid om hun digitale veiligheid op orde te krijgen.”

“Wij versterken instituten die toezicht houden, zoals de Rekenkamer, de Nationale Ombudsman en de Autoriteit Persoonsgegevens.”

Algoritmes
Digitalisering heeft voor vooruitgang gezorgd, maar er zijn ook serieuze risico’s en bedreigingen, stelt DENK. “Zo hebben we gezien dat door risicomodellen discriminatie in de hand wordt gewerkt. Daarom nemen we de volgende maatregelen om digitale discriminatie te bestrijden. Er komt een algoritmewet. We verbieden het gebruik van afkomst gerelateerde gegevens in algoritmen en risicomodellen en er komen sterke waarborgen.”

“Er dient een verplicht algoritmeregister te komen voor de overheid en voor bedrijven. Alle algoritmes moeten vervolgens verplicht geregistreerd worden. Zodat algoritmen transparant worden, het uitlegbaar is waarop tot een bepaalde beslissing is gekome en eventuele discriminerende elementen verwijderd worden. We versterken het toezicht op algoritmen via de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat betekent meer budget en bindende bevoegdheden om de Autoriteit Persoonsgegevens beter te bewapenen tegen discriminatie en privacyschendingen.”

Regelgeving
“Nederland maakt zich sterk voor strenge Europese regelgeving rondom toezicht op algoritmes. De huidige Europese regelgeving is niet toereikend, omdat de eisen te licht geformuleerd zijn. Deze dienen fors aangescherpt te worden zodat wij een vuist kunnen maken tegen de grote Techgiganten zoals microsoft, Google en Meta. Een digitale racismedetector. Middels een algoritme sporen we discriminatie en racisme op in uitingen op het internet. Naming and shaming. Discriminerende bedrijven worden publiekelijk aan de schandpaal genageld en krijgen geen overheidsopdrachten meer.”

En de overheid moet zich voorbeeldig gedragen van DENK. “De Ruttedoctrine heeft een overheid gecreëerd die integriteitsregels aan de laars lapt en onvoldoende informatie deelt. Het niet nakomen van afspraken over de openbaarheid van stukken is eerder regel dan uitzondering. Integriteitsregels worden straffeloos geschonden. DENK wil weer een overheid die zich voorbeeldig gedraagt.”

De Europese Unie
Nederland moet de samenwerking met de EU versterken om gezamenlijk uitdagingen aan te gaan, aldus de partij. “Met die intentie hebben wij de volgende voorstellen: Wij schaffen het vetorecht af binnen de Europese Unie zodat enkele lidstaten besluiten niet meer kunnen saboteren.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.