basis naar compleet

— dinsdag 31 oktober 2023, 08:29 | 0 reacties, praat mee

De journalistieke kieswijzer: de verkiezingsplannen van 50PLUS

Lijstrekker Gerard van Hooft met wat leden tijdens de aftrap van de campagne van 50Plus in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. - © Rob Engelaar

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. Maar welke partijen hebben het beste voor met de journalistiek? Villamedia zet in deze reeks de belangrijkste speerpunten met betrekking tot ons vak, vrije nieuwsgaring en persveiligheid uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen op een rijtje. In deze vijftiende aflevering: 50PLUS. Laatste wijziging: 31 oktober 2023, 10:20

50PLUS wil het goede terug!’ is de titel van hun verkiezingsprogramma. (.pdf). In het vijftien pagina’s tellende verkiezingsprogramma is niets te vinden over de journalistiek, media, of persvrijheid. Het enige hoofdstuk wat nog wat raakvlakken heeft met ons vak gaat over ondernemen.

Zekerheid van inkomen
“De ondernemersaftrek telt niet mee voor de bepaling voor de hoogte van de toeslagen, 50PLUS wil een minimumtarief invoeren voor zzp’ers van ten minste 200% van het minimumloon. Als mensen minder verdienen dan 200% van het minimumloon dienen de werknemersrechten beschermd te worden.”

“50PLUS zet in op financiële weerbaarheid van jong en oud. Werken moet lonen! De AOW blijft de hoeksteen van onze welvaartsstaat. De hoogte van de uitkering, de koppeling aan het minimumloon en de fiscale behandeling mogen niet aangetast worden! Niet invaren in het nieuwe pensioenstelsel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is nog niet te laat om te stoppen met de transitie, zodat wij ons solide pensioenstelsel kunnen behouden, maar dan met een reële rekenrente. De Tweede Kamerverkiezingen van 2023 bieden een allerlaatste kans om het nieuwe pensioenstelsel tegen te houden.”

AI
Er is nog wel wat aandacht voor nieuwe technologische ontwikkelingen, maar als die er zijn dan zullen ze vooral worden gebruikt voor de zorg, of voor veiligheid. “Het samenbrengen van nieuwe ontwikkelingen zoals onder andere ‘big data’, ‘blockchain’ en ‘artificiële intelligentie’ biedt een ongekende potentie voor kostenbeheersing in de zorg. 50PLUS maakt incidenteel geld vrij voor plannen waarmee deze ongekende potentie wordt vrijgespeeld. Want: “den cost gaet voor den baet uyt”.”

“Waar mogelijk wordt preventief een op Artificiële Intelligentie (AI) gebaseerde zorg-assistent ingezet (een computergestuurde stem) die direct reageert. “

Nederland in de wereld
Internationale samenwerking is voor Nederland van groot belang. 50PLUS vindt het belangrijk dat Nederland zich duidelijk profileert in organisaties als de EU en de NAVO. “Lidstaten die zich niet aan de spelregels houden, krijgen als ultieme sanctie uitsluiting uit de EU bij voortdurend overtreden van de Europese regels en afspraken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.