— donderdag 21 september 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

De journalistieke kieswijzer: de verkiezingsplannen van BBB

Mona Keijzer (links op de foto) wordt gepresenteerd als premierskandidaat van de BoerBurgerBeweging (BBB) mocht de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste worden. Caroline van der Plas (rechts op de foto) heeft aangegeven niet het premierschap op zich te willen nemen. - © Dirk Hol

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. Maar welke partijen hebben het beste voor met de journalistiek? Villamedia zet in deze reeks de belangrijkste speerpunten met betrekking tot ons vak, vrije nieuwsgaring en persveiligheid uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen op een rijtje. In deze vierde aflevering: de BoerBurgerBeweging (BBB). Laatste wijziging: 6 oktober 2023, 10:18

128 pagina’s telt het concept-verkiezingsprogramma van BBB ‘Iedere dag BBBeter Van Vertrouwenscrisis naar Noaberstaat(.pdf) gekregen. De Algemene Ledenvergadering van BBB stelt op 23 september het definitieve verkiezingsprogramma vast.

Mediaklimaat
BBB wil een mediaklimaat creëren “waarin persvrijheid, regionale pers kanalen en digitale media samenkomen. Dit is de sleutel tot een levendige, geïnformeerde en betrokken samenleving. Door de verschillende kanalen weten we wat er speelt in Amerika en Japan, maar ook op de markt in Oostburg. We horen ook eens wat andere meningen en kunnen daar onze eigen mening over vormen. Door het waarborgen van persvrijheid, het stimuleren van regionale perskanalen en het omarmen van digitale media versterken we onze democratie.”

Daarnaast wordt de samenwerking tussen regionale omroepen en de publieke wordt verstevigd. “Gemeenschappen waar lokale perskanalen een belangrijke rol vervullen worden extra ondersteund in de nieuwsvoorziening.”
Verder worden regionale en lokale zenders ingezet voor het behoud van de streektaal. “BBB pleit voor continuering van maatregelen om persvrijheid en onderzoeksjournalistiek te beschermen, zowel rond veiligheid van journalisten als fondsen voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.”

Arbeidsmarkt en zzp
Wat betreft de arbeidsmarkt vindt BBB dat er “meer flexibiliteit in vaste arbeidscontracten en minder verschillen tussen vast en flex/zzp nodig zijn”. Ook een andere manier van belasting heffen, zodat meer werken ook daadwerkelijk loont, is volgens de partij nodig. De basishouding van de overheid moet zijn dat zij werknemers, werkgevers en vrijwilligers vanuit vertrouwen benaderd worden. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet voor iedere werkende inwoner in Nederland beschikbaar zijn.

Verder wil BBB de invoering van de nieuwe pensioenwet terugdraaien.

BBB wil het verschil in belastingdruk tussen personeel in vaste dienst en zzp’ers verkleinen, zodat het aantrekkelijker wordt om mensen in vaste dienst aan te nemen. “Het tarief van zzp’ers werkzaam in het publieke domein wordt gemaximeerd ten opzichte van het tarief van iemand in vaste dienst inclusief een reële opslag. Avond- nacht- en weekenddiensten leiden zowel voor mensen in loondienst als zzp’ers tot een toeslag op het uurtarief. De overheid geeft zelf het goede voorbeeld door minder flexwerkers en zzp’ers in te huren en meer mensen een vast contract te geven.”

Digitale transformatie
BBB pleit voor een minister van digitalisering in het nieuwe kabinet. “Een Ministerie van Digitalisering is van vitaal belang in de moderne samenleving vanwege de alomtegenwoordige rol die digitale technologieën spelen in ons dagelijks leven. Digitalisering heeft immers een diepgaande invloed op onze veiligheid, de manier waarop we communiceren, werken en leren, op de emotionele gezondheid van onze jeugd en - als het aan de Europese Commissie ligt - ons geld. Het biedt kansen om de burger dichter bij de overheid te brengen, inspraak te geven en overheidsdienstverlening te verbeteren. Maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder zorgen over privacybescherming, schermverslaving en emotioneel welzijn, polarisatie en haatzaaien, cyberbeveiliging, en digitale ongelijkheid.”

Een specifiek Ministerie van Digitalisering moet zich volgens BBB “richten op het ontwikkelen van een nieuwe nationale digitale strategie en het coördineren van digitale innovatie over diverse sectoren. Ook moet het ministerie de juiste regels waarborgen om de juiste regelgeving en beleidsmaatregelen om burgers, bedrijven en infrastructuur te beschermen. Het is van cruciaal belang dat de overheid een proactieve rol speelt in het sturen en vormgeven van digitale transformatie, met als voornaamste doel de mens centraal te houden en de brug tussen burger en overheid veel sterker te maken”.

De overheid moet volgens BBB actief open source ontwikkelingen op het gebied van digitalisering ondersteunen en bevorderen. De partij zet zich ook in “om datageletterdheid een kernonderdeel te maken van het onderwijs op alle niveaus, zodat elke student wordt voorbereid op de data-gedreven toekomst”.

Daarnaast zet de partij zich in voor het creëren van mogelijkheden om datawetenschap en kunstmatige intelligentie effectief te benutten voor een verbeterde overheidsdienstverlening en streeft BBB naar gebruiksvriendelijke digitale oplossingen om de overheid nog toegankelijker te maken voor iedereen. “De privacy van onze burgers bij het gebruik van persoonlijke informatie dient te allen tijde gewaarborgd te worden. Het is en blijft altijd een vrije keuze van onze burgers om haar/zijn persoonlijke gegevens ter beschikking te stellen of niet.”

Verder wordt het maken van zogenaamde deep fakes zonder voorafgaande toestemming zowel op visueel als op audiogebied strafbaar. “Het is belangrijk om na te denken over hoe getroffen sectoren (bijvoorbeeld de creatieve sector) te ondersteunen en misinformatie actief te bestrijden. “BBB wil hiervoor een nieuwe nationale strategie digitalisering ontwikkelen.”
“AI biedt ontzettend veel kansen maar ook risico’s. Transparantie staat bij deze dan ook altijd voorop. Wij bevorderen het gebruik van digitale technologie om de betrokkenheid van burgers in het publieke en politieke proces te vergroten. We zorgen ervoor dat Nederland een van de koplopers blijft op het gebied van digitalisering en technologie.”

Samenwerking
BBB wil verder minder afhankelijk worden van ongelijke handel met China en andere machtsblokken en meer samenwerken met democratische landen zoals de VS, Japan en het VK. Het is volgens BBB “essentieel om samen te werken met andere democratische landen en onze productie terug naar Europa te brengen”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.