basis naar compleet

— woensdag 27 december 2023, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Hier hadden we het over in 2023 #3: artificiële intelligentie

© Midjourney/Villamedia

Toen tekstmaker ChatGPT eind 2022 'volwassen werd', zorgde dat voor een tsunami aan juichverhalen over de nieuwe technologie. Maar er verschenen ook doemverhalen, waarbij werd opgesomd welke beroepen aan artificiële intelligentie (AI) ten onder zullen gaan. Zoals vaker ligt het uiteindelijk allemaal genuanceerder. Maar dat de impact van AI enorm is, kan niemand ontkennen.

Ook bij Villamedia staat het onderwerp op de kaart. Hoofdredacteur Chris Helt schreef na terugkomst van een journalistiek congres bijvoorbeeld over zijn AI-moment en hoe hij dat op de redactie wilde vertalen.

Dat we iets met AI ‘moesten’, was evident. We hielden natuurlijk de ontwikkelingen in binnen- en buitenland bij. En de redactie kreeg een intensieve driedaagse AI-cursus. Villamedia is nu in de experimenteerfase beland, waarbij we onder meer onderzoeken of AI voor ons een behulpzamere zoekmachine kan bouwen.

Bloemlezing
Daarom deze bloemlezing met onze beste en mooiste verhalen over AI.

# Hoe staan Nederlandse illustratoren en cartoonisten tegenover de techniek? Want geef een een plaatjesmaker als DALL-E een korte tekstopdracht en poef: binnen een paar seconden verschijnen er doeltreffende plaatjes op je scherm.

# Al een tijdje bekruipt Villamedia-redacteur Lars Pasveer een gevoel van déjà vu rondom artificiële intelligentie. Niet wat betreft de techniek zelf. Nee, het idee dat uitgevers en overheid opnieuw de boot dreigen te missen, zoals dat eerder gebeurde na de introductie van publiek internet eind vorige eeuw.

# Jaarlijks komt er een oud artikel bovendrijven in onze lijst van best gelezen artikelen over transcriptie-apps, die helpen met het uitschrijven van interviews. Nick Kivits heft er al zeker 20 getest. Dit jaar was er één transcriptie-app die er met kop en schouders bovenuit stak: Good Tape. Villamedia sprak met de directeur van oorsprong Deense transcriptiesoftware.

# Ook bij de Finse omroep Yle experimenteren ze met kunstmatige intelligentie. Die experimenten hoeven niet altijd ergens toe te leiden, maar doen dat vaak juist wel. “Met alleen journalisten red je het niet”, zegt Hoofd techniek Samuli Sillanpää van Yle’s News Lab in onze rubriek Online Lessen.

# Kun je de werkelijkheid benaderen in een ai-beeldgenerator als Midjourney? Villamedia-redacteur Lars Pasveer dompelde zich voor het stuk Op pad met Midjourney een paar weken onder in Midjourney, met exact die opdracht. De resultaten zijn vaak indrukwekkend, maar als je niet oplet krijg je wel veel variaties op een voorspelbaar thema.

# Beeldredacteur Theo Audenaerd is voor Villamedia-lezers geen onbekende. Zijn reeks Foto DNA, waarin Audenaerd het verhaal achter een foto reconstrueert, is al jaren een rubriek in het magazine. Maar wat als er helemaal geen fotograaf is? Geen maker in de traditionele zin? We vroegen Audenaerd zijn Foto DNA-blik los te laten op beelden die Villamedia’s Lars Pasveer maakte met behulp van Midjourney.

# Fotograaf maakte prijswinnende inzending met behulp van kunstmatige intelligentie. Een fotografiestudent heeft bekend dat zijn prijswinnende inzending voor de Sony World Photography Awards door kunstmatige intelligentie is gemaakt. Boris Eldagsen zegt dat hij bewust een ai-foto instuurde om discussie los te maken. Hij weigert de prijs in de categorie Creative Open.

# En Laurens Verhagen en Stijn Bronzwaer richten zich voor respectievelijk de Volkskrant en NRC nadrukkelijk op artificiële intelligentie (AI). Ze proberen de lezers van hun krant zo goed mogelijk te informeren over AI. Hoe doen ze dat en welke gevolgen heeft AI eigenlijk voor de journalistiek?

# En hoe gaan de opleidingen journalistiek om met AI? Villamedia maakte een rondgang langs de vier journalistiekopleidingen in Utrecht, Tilburg, Ede en Zwolle en de master journalistiek en media aan de UvA en vroeg hoe AI in hun curriculum een plek krijgt.

# Afgelopen zomer hadden we in ons tijdschrift een dossier over AI, met daarin de serie ‘Me & AI’. Kunstmatige intelligentie verandert de journalistieke praktijk en makers Nele Goutier van de Hogeschool Utrecht, Roos van de Leemkolk van KRO-NCRV en Aafke Eppinga, hoofdredacteur Innovation Origins, vertellen over hoe ze die transitie ervaren.

# De snelheid waarmee kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt en door de eenvoud waarmee beeld, video, audio en tekst kunnen worden gemaakt, zullen steeds meer journalisten geconfronteerd worden met gemanipuleerde foto’s, deep fakes en onbetrouwbare teksten. Gelukkig zijn er veel tools waarmee desinformatie kan worden opgespoord en aangetoond. Hoe herken je nepnieuws en welke tools zijn geschikt om het op te sporen?

# Roularta zond een juichend persbericht rond over hun eerste AI-cover, die van het Formule 1 magazine. Die bleek deels uit nood geboren. Het gebruik van AI is nu ‘zeker niet de norm’, blijkt uit ons gesprek over het ontstaan van de cover. Villamedia sprak met hoofdredacteur André Venema en Rajno van Wilgenburg, binnen Roularta Nederland pleitbezorger en aanjager van het AI-experiment.

Blunders rondom AI
En hier nog een paar experimenten met AI die totaal verkeerd uitpakten, in de categorie ‘foutje bedankt’.
Woede en walging over ai-interview roddelblad met Michael Schumacher
Hoofdredacteur Irish Times door het stof om binnengesmokkeld opiniestuk dat door ai werd geschreven
Column: Een lichtend voorbeeld van hoe het niét moet
Per ongeluk een AI-gegenereerde foto in het NOS Journaal: ‘Dit incident heeft ons op scherp gezet’

 

Het einde van het jaar is een tijd van terugblikken en lijstjes maken. De komende dagen publiceren we daarom de top 10 van thema’s en artikelen die het meeste werden gelezen op Villamedia in 2023. De top top 10 tot nu toe lees je hier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.