banner festival 23

— dinsdag 18 april 2023, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf maakte prijswinnende inzending met behulp van kunstmatige intelligentie

Een uitsnede van Boris Eldagsens inzending 'The Electrican', gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. - © Boris Eldagsen

Een fotografiestudent heeft bekend dat zijn prijswinnende inzending voor de Sony World Photography Awards door kunstmatige intelligentie is gemaakt. Boris Eldagsen zegt dat hij bewust een ai-foto instuurde om discussie los te maken. Hij weigert de prijs in de categorie Creative Open. Laatste wijziging: 18 april 2023, 16:30

In een reactie op zijn website noemt Eldagsen het een historisch moment dat een ai-foto een “prestigieuze internationale fotografiewedstrijd heeft gewonnen”. Hij stelt dat maar weinigen zullen hebben vermoed dat het om een gegenereerde afbeelding ging - al erkent Eldagsen “dat er iets niet helemaal aan klopt”.

De discussie moet volgens Eldagsen gaan om het fundamentele verschil tussen klassieke fotografie en ai-beelden. “Het zijn verschillende entiteiten. AI is geen fotografie. Daarom zal ik de prijs niet ontvangst nemen”, aldus de verklaring op zijn website.

Tegenover de Guardian stelt een woordvoerder voor de organisatie dat Eldagsen nog vóór de prijs werd toegekend heeft aangegeven dat kunstmatige intelligentie is gebruikt. De open categorie is volgens de woordvoerder echter juist bedoeld voor creatieve toepassingen buiten de gebaande paden.

“Vandaar dat, na onze correspondentie met Boris en verzekeringen die hij ons gaf, we vonden dat hij voldeed aan de criteria die gelden binnen deze categorie en we daarmee zijn deelname konden steunen”, aldus de woordvoerder.

Eldagsens foto wordt niet meer vertoond op de World Photo-website, maar dat is volgens de organisatie gebeurd op verzoek van Eldagsen zelf. De organisatie zegt dat “opzettelijke misleiding en ondergraven van de eerder afgegeven garanties” het onmogelijk maakt nog langer met Eldagsen in dialoog te gaan.

Eldagsen zegt in reactie op uitspraken van de woordvoerder dat hij wekenlang op reactie moest wachten, na een oproep voor een openbare discussie over kunstmatige intelligentie. “Pas toen de internationale fotografiegemeenschap de zaak op sociale media bediscussieerde en de aandacht trok van BBC en The Times werd de stilte doorbroken”, klaagt Eldagsen.

In een eerdere versie van dit artikel werd de achternaam van Eldagsen (zij het consequent) verkeerd gespeld. Dat is nu hersteld.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.