mgm nvj maart

— zaterdag 29 april 2023, 07:41 | 0 reacties, praat mee

ChatGPT na privacyverbeteringen weer beschikbaar in Italië

ChatGPT na privacyverbeteringen weer beschikbaar in Italië
© ANP/Koen van Weel

AI-systeem ChatGPT is weer beschikbaar in Italië. Het systeem van het Amerikaanse bedrijf OpenAI was bijna een maand lang verboden omdat het zich niet hield aan de privacyrechten van Europese gebruikers, maar ook van andere Europeanen van wie de berichten op internet werden gebruikt om het systeem te trainen. Laatste wijziging: 29 april 2023, 07:43

De Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) zet zijn onderzoek naar OpenAI wel voort.

De GPDP had een lijst van maatregelen opgesteld waar het Amerikaanse bedrijf voor het einde van deze maand aan moest voldoen. Zo moest OpenAI zorgen dat kinderen geen gebruik meer kunnen maken van het AI-systeem en dat tieners zonder toestemming van hun ouders ook geweerd worden. Ook moest het bedrijf een mogelijkheid bieden voor niet-gebruikers om bezwaar te maken tegen de verwerking van hun gegevens.

De Italiaanse waakhond zegt de stappen te verwelkomen en hoopt dat OpenAI ook nog leeftijden gaat verifiëren. Daarnaast verwacht GPDP nog dat het bedrijf een advertentiecampagne opzet om het Italiaanse publiek te informeren.

Eerder deze week kreeg ChatGPT al de mogelijkheid om chats niet meer te onthouden. Tot dan toe werd iedere tekst die door gebruikers in het systeem werd ingevoerd onthouden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.