NVJ compleet lid

— woensdag 18 oktober 2023, 09:00 | 0 reacties, praat mee

We zijn benieuwd of AI een behulpzamere zoekmachine voor Villamedia kan maken

We zijn benieuwd of AI een behulpzamere zoekmachine voor Villamedia kan maken
De illustratie is een door Midjourney gegenereerde afbeelding die tot stand kwam na invoering van de prompts Villamedia + AI. - © Midjourney / Lars Pasveer

Op deze plek schrijven journalisten over de totstandkoming van hun werk. Dit keer gaat het over onszelf. We zijn benieuwd of AI een behulpzamer zoekmachine voor Villamedia kan maken. In dat kader werken we aan een nog naamloos AI-project. Lars Pasveer trapt af. Laatste wijziging: 19 oktober 2023, 09:11

Afgelopen zomer deed de Villamedia-redactie een pittige, meerdaagse AI-cursus. We leerden de betekenis van vaktermen, experimenteerden met enkele simpele modellen en ontwarden zo (op bescheiden niveau) de ondoordringbare wereld van de kunstmatige intelligentie.

Diverse redacties formuleerden AI-richtlijnen om voor zichzelf en lezers de kaders te definiëren waarbinnen geëxperimenteerd wordt. Ook Vilamedia. We zijn het als vaktitel verplicht om onderzoek te doen naar de potentieel meest disruptieve technologie sinds de komst van het publieke internet.

Onze eigen richtlijnen, nog niet definitief, volgen in grote lijnen die van andere media. We zijn extra voorzichtig waar het aanmaken van beeld aangaat. We gebruiken generatieve tekstproductie vooral als klankbord. En de mens blijft sowieso de laatste schakel.

Zoekmachines zijn handig, maar werken vaak alleen goed als je weet waar je naar zoekt. Zo is de zoekmachine op villamedia.nl toereikend, maar van intelligentie is geen sprake. Hij wijst op een mogelijke spelfout, maar dat is het wel. Dat moet beter kunnen en AI is daar misschien de oplossing voor.

Zoals alle redacties zitten we op een gigantische berg aan materiaal, dat in het geval van Villamedia (voorheen De Journalist, voorheen de Maandelijksche Mededeelingen van het bestuur van den Nederlandschen Journalistenkring) bijna 130 jaar teruggaat.

Een redactie-assistent in overtreffende trap
Wij zijn benieuwd of AI een behulpzamere zoekmachine kan maken. Een die ons niet alleen vertelt wat we hebben geschreven, maar hopelijk onverwachte dwarsverbanden weet te leggen. Ons kan wijzen op aankomende nieuwsverjaardagen, onderwerpen die een follow-up verdienen of nieuwe ideeën kan aandragen op basis van eerdere stukken.

Een AI waaraan we gerichte vragen kunnen stellen over, pak hem beet, het historisch verloop van jaarcijfers. Een redactie-assistent in overtreffende trap kortom. Een digitale collega die letterlijk al onze verhalen heeft gelezen en suggesties kan doen voor nieuwe stukken.

In dat kader werken we aan een nog naamloos AI-project, waar onze stukken in een datamodel gaan. Hoe ver we terug in de tijd reizen is nog de vraag. Niet alleen stijgen de kosten naarmate de database groeit, maar mogelijk neemt de relevantie af als we een model trainen met artikelen van ruim honderd jaar oud.

Het spannende is: we weten niet of dat zo is. Als het enigszins kan lijkt het me tof om het allebei te testen. Wie weet wat AI uit Villamedia’s onontgonnen olievelden weet te pompen? Joris Heijkant, betrokken bij AI-projecten van onder meer de Volkskrant en De Groene Amsterdammer, gaat ons helpen bij de uitvoering.

We zijn als redactie verder benieuwd naar de betrouwbaarheid van ons project. Een van de grote uitdagingen van generatieve AI is het datamodel. Vaak is volstrekt onduidelijk hoe en waarmee dat werd getraind. Dat introduceert twijfel over wat AI beweert. Als we zelf weten waarmee het model is gevoed, moet - in onze optiek - het eindresultaat ook betrouwbaarder zijn.

Dat is de theorie althans. We kunnen en zullen het model zo africhten dat verzinnen niet mag. Dan moet onze AI-collega braaf opbiechten dat hij het antwoord niet weet. We willen verder zo min mogelijk leunen op derde partijen als OpenAI en de vraagbaak - vooralsnog - alleen intern gebruiken.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.