— woensdag 18 oktober 2023, 08:00 | 2 reacties, praat mee

De AI-verkenners van de Volkskrant en NRC: ‘We raken gewend aan een wereld die je naar je hand kunt zetten’

Laurens Verhagen (de Volks­­krant) en Stijn Bronzwaer (NRC) proberen de lezers van hun krant zo goed mogelijk te informeren over artificiële intelligentie (AI). Hoe doen ze dat en welke gevolgen heeft AI eigenlijk voor de journalistiek?

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jan Everhard, 19 oktober 2023, 15:43

Een aspect van AI komt in gesprekken en discussies over bijvoorbeeld ChatGpt niet of nauwelijks aan de orde. De werkgelegenheid in het algemeen. DPG en Mediahuis knabbelen aan de papieren uitgaves van hun kranten. In 2025 begint DPG met het experiment om regionale kranten alleen digitaal uit te brengen. Mediahuis heeft ook plannen in die richting. DPG heeft ook ideeën over een centrale redactie voor al zijn uitgaven die voor het algemene nieuws zorgen en dan per titel een kleine redactie die ervoor moet zorgen dat bijvoorbeeld de Volkskrant de Volkskrant blijft en da

Jan Everhard, 19 oktober 2023, 15:49

dat Trouw Trouw blijft. AI is voor beide krantenconcerns de mogelijkheid om nog meer op de journalistiek te bezuinigen. DPG in België is hier al mee aan het experimenteren.
De redacteuren van de Volkskrant en van NRC mogen dan enthousiast zijn maar moeten de aspecten van ontwikkelingen binnen hun eigen concerns op het gebied van de werkgelegenheid zeker niet uit het oog verliezen. Net zo goed als de NVJ.
Jan Everhard.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.