banner festival 23

— maandag 15 mei 2023, 11:30 | 0 reacties, praat mee

Hoofdredacteur Irish Times door het stof om binnengesmokkeld opiniestuk dat door ai werd geschreven

Een testbank van het Hongkongse Hanson Robotics, dat levensechte robots probeert te ontwikkelen. | Peters Parks / AFP

Hoofdredacteur Ruadhán Mac Cormaic van de Irish Times heeft lezers excuses aangeboden voor een stuk dat vorige week in print is verschenen op de opiniepagina van de krant. Het stuk bleek te zijn geproduceerd door een chatbot en ingestuurd door een grappenmaker. Laatste wijziging: 15 mei 2023, 11:32

Het verhaal, dat een vermeende obsessie van Ierse vrouwen met zelfbruiners aan de kaak stelde, kreeg bij het verschijnen al de nodige kritiek. Volgens Mac Cormaic is er iets ernstig misgegaan in het proces om stukken “die ons aan het denken zetten” naar de opiniepagina te brengen.

De inzender volgde de gebruikelijke stappen in contact met de redactie, vertelde persoonlijke anekdotes en luisterde naar suggesties ter verbetering. De redactie handelde ter goeder trouw, aldus de hoofdredacteur.

Volgens Mac Cormaic werd het stuk vanwege twijfels over de oorsprong “in minder dan 24 uur” offline gehaald. Het onderzoek loopt nog, schreef de hoofdredacteur afgelopen zondag in een hoofdredactioneel. Het gepubliceerd krijgen van een ai-opinie was onderdeel van een opzettelijke en gecoördineerde misleiding, stelt Mac Cormaic.

“We nemen dit niet licht op. Het was een vertrouwensbreuk tussen de Irish Times en onze lezers, en dat spijt ons oprecht”, aldus Mac Cormaic. Hij zegt dat het incident aantoont dat de redactionele procedures moeten worden versterkt.

De Irish Times had niet de primeur met een opinie door kunstmatig intelligentie: in 2020 vroeg de Guardian de toenmalige versie van ChatGPT bewust om te mijmeren over de impact van ai.

Een eveneens bewust met behulp van ai gemaakt interview met oud-coureur Michael Schumacher (die bij een ski-ongeluk in december 2013 ernstig hersenletsel opliep) lokte woedende reacties uit en kostte de hoofdredacteur van het roddelblad uiteindelijk haar baan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.