Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 19 april 2023, 13:57 | 0 reacties, praat mee

Woede en walging over ai-interview roddelblad met Michael Schumacher

Michael Schumacher in 2008, na afloop van kwalificatierondes voor de Spaanse Grand Prix bij Barcelona. Sinds zijn zware ski-ongeluk in 2013 is Shumacher niet meer in het openbaar verschenen. | AFP

Het Duitse roddelblad Die Aktuelle heeft zaterdag een interview gepubliceerd met voormalig formule 1-coureur Michael Schumacher. Opmerkelijk, omdat Schumacher bij een ski-ongeluk in december 2013 ernstig hersenletsel opliep. Enkel de onderkop "het klinkt net echt!" op de cover geeft een hint hoe het interview tot stand kwam: via kunstmatige intelligentie. Laatste wijziging: 19 april 2023, 14:04

Het journalistieke mediakritische platform Übermedien bericht over de ‘brutaliteit’ en ‘schaamteloosheid’ van het gefingeerde interview, “zelfs voor Die Aktuelle”. Die Aktuelle belooft “verlossende antwoorden op brandende vragen die wereld zich al zo lang stelt” en noemde het interview een wereldsensatie.

Schumacher is sinds zijn ongeluk niet meer in staat interviews te geven. Zijn familie houdt hem uit de publiciteit.

Die Aktuelle zegt dat het interview “op het internet plaatsvond”, via een gesprekspartner op basis van kunstmatige intelligentie. “Er zijn plekken waar je met beroemdheden kunt praten”, stelt het tijdschrift.

De redactie lijkt er volledig op te vertrouwen dat wat de ai-Schumacher meedeelt ook waar is. “Iemand moet die informatie, net als bij Wikipedia, op het internet te hebben gezet. Was het Schumi zelf, die de informatie vanaf zijn ziekbed intikte?”

“De antwoorden klinken in ieder geval bedrieglijk echt! Te goed om waar te zijn?”, sluit het blad retorisch af. Te dom om waar te zijn, stelt Übermedien.

Een van de belangrijkste problemen die in gesprekken met kunstmatige intelligentie opduikt is juist zogeheten bias. Trainingsdata bevat soms fouten of vooringenomen standpunten, die veel ai soms simpelweg herhaalt, er negatief op voortborduurt of onzin als waarheid presenteert.

Übermedien grapt dat een vraag over ai-Schumachers ervaringen met de roddelpers werd beantwoord met “Daar heb ik geen goede ervaringen mee. Ze vertellen constant leugens en tonen geen respect!” Dat moeten de ai toch ergens vandaan hebben, aldus Übermedien.

Die Aktuelle krijgt binnen Duitsland van Schumacher-fans veel kritiek op het interview en de wijze waarop het aan lezers werd gepresenteerd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.