persveilig seminar

— zaterdag 3 februari 2018, 21:35 | 0 reacties, praat mee

Canon Zilveren Camera 2017 voor fotograaf Chris Keulen

Een opmerkelijke winnaar voor de Canon Zilveren Camera 2017, want de fotograaf is nog niet klaar met zijn serie 'Kwetsbare Liefde'. Fotograaf Chris Keulen ontvangt de prijs voor een serie over een man die thuis in Limburg zorgt voor zijn al jaren dementerende vrouw. Keulen heeft sinds 2015 contact met het echtpaar. Laatste wijziging: 22 januari 2019, 14:07

De jury eert daarmee de toewijding van de fotograaf bij het maken van dit verhaal en de fotografische kwaliteit ervan, zowel op beeldniveau als bij de samenstelling van de serie. Ook het maatschappelijk belang van dit verhaal wilde de jury bekronen: ouder worden en de daarbij horende lichamelijke en geestelijke aftakeling en de vrijheid keuzes te maken over hoe je je leven inricht, al dan niet ingegeven door het beeld dat je hebt van de zorg in een instelling. Het feit dat er juist afgelopen jaar een verhitte maatschappelijke discussie plaatsvond over ouderenzorg, maakt deze serie ook journalistiek zeer relevant. Keulen kreeg ook de eerste prijs in de categorie Documentair Nationaal Serie.

De tweede en derde prijs in die categorie gingen respectievelijk naar Laura Hospes met een serie over automutilatie en Koen Verheijden met een serie over leven met elektrohypersensitiviteit.

In de categorie Documentair Internationaal Serie ging de eerste prijs naar Marinka Masséus. Ze volgde lesbische vrouwen die in Iran op twee manieren met discriminatie te maken hebben.  De tweede prijs was voor Kadir van Lohuizen, met het project ‘Wasteland’, over afvalverwerking en Pierre Crom kreeg de derde prijs voor ‘Subjectio’, een serie over landen die niet tot de EU en de NAVO behoren.

Bram Janssen won zowel de eerste als de tweede prijs in de categorie Nieuws Internationaal Enkel. De eerste prijs kreeg hij voor een foto waarop IS-verdachten te zien zijn die in Irak gevangen zitten onder erbarmelijke omstandigheden. De tweede prijs kreeg hij voor de screening van vluchtelingen in Irak. Gerben van Es kreeg voor zijn foto waarop de NAVO-oefening Iron Wolf is vastgelegd de derde prijs.

Op plek een in de categorie Nieuws Internationaal Serie ging fotograaf Eddy van Wessel er met de winst vandoor voor de serie de ruïnes van IS in Irak. De tweede prijs was voor Joris van Gennip met een serie over Venezuela in crisis. Pierre Crom heeft de derde prijs op zak en daarmee de tweede winst in deze Zilveren Camera wedstrijd.

Het beeld van Stanley Gontha waarbij de vader van de door een hartstilstand getroffen voetballer Abdelhak Nouri in de Amsterdamse wijk Geuzenveld reageert op de duizenden mensen die steun betuigen is goed voor de eerste prijs in de categorie Nieuws Nationaal Enkel. Robin van Lonkhuijsen en Laszlo Daniel kregen de tweede en derde prijs. Lonkhuijsen maakte een foto van een verzwakte Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, vlak voordat Van der Laan zijn vertrek uit de politiek bekendmaakte. Daniel toonde de fiets van de destijds vermiste Anne Faber die in een vijver van het Blookerpark in Huis ter Heide is gevonden.

Joris van Gennip staat op plek een en op drie in de categorie Nieuws Nationaal Serie met een serie over de versperring van een groep anti-Zwarte Piet-activisten op de A7. Met zijn serie overleven op Sint Maarten na orkaan Katrina, heeft hij zijn derde prijs voor de avond op zak. De tweede prijs is voor Freek van den Bergh voor het in beeld brengen van de Turkijerel bij het Turkse consulaat in Rotterdam. 

In de categorie Nieuws Regio Enkel staat Rob Engelaar op plek een met een foto over een Eritreeër die het opneemt tegen een politiemacht tijdens een demonstratie in Veldhoven. Robin van Lonkhuijsen verzilverde zijn tweede nominatie door een foto te maken van de herdenkingsdienst van de gedode Romy uit Hoevelaken. John Peters eindigt op plek drie met een foto waarbij agenten tussen geiten lopen na een stalbrand.

In de categorie Nieuws Regio Serie ging de winst naar Marcel van den Bergh voor een serie over de sluiting van de 125 jaar oude kerk in Afferden. Fleur Wiersma kreeg de tweede prijs voor een serie over SRV-man Erik van Haren. Joyce van Belkom ontving de derde prijs voor een serie over het laatste jaar op Fort Oranje. 

Fotograaf Sander Troelstra verdiende volgens de jury de eerste plek in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment Serie. Hij maakte een serie portretten van Outsider-kunstenaars, ongepolijste kunst gemaakt door mensen met een bijzondere achtergrond.  De tweede plek was voor Linelle Deunk, met een serie over de club van jongens met lang haar en de top drie wordt aangevuld door Marcel van den Bergh,met een serie over ‘Onze voortuin, dat zijn wij’. Van den Bergh pakte ook al de winst pakte in de categorie Nieuws Regio Serie. 

In de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment Enkel won Selma van der Bijl met een foto van een thuisbevalling. Sander Koning eindigde op plaats twee met een foto over de gestolen Van Goghs die zijn teruggevonden in Napels. Plaats drie is voor Helene Wiesenhaan met een foto van Sanele Xaba, het eerste internationaal werkende Zuid-Afrikaanse mannelijke model met albinisme.

David van Dam won de eerste prijs in de categorie Personen in het Nieuws Serie met kinderen van de St. Maartenschool, een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen. Bjorn Martens won de tweede prijs met de serie Stay Strong Appie, de hashtag waarmee alle gevoelens voor de door een hartstilstand getroffen voetballer Abdelhak Nouri via social media worden gedeeld. Een serie portretten over vrijheid van Maarten de Kok leverde hem de derde plek op.

Bij de categorie Personen in het Nieuws Enkel is koos de jury voor een foto van Jiri Büller met de moeder en de zus van Mitch Henriquez. De top drie bestaat verder uit Jitske Schols met een foto van Ronnie Flex en Merlijn Doomernik met een foto van actrice Romana Vrede.

De eerste prijs in de categorie Politiek Serie ging naar Leonard Walpot over de persoonlijk medewerker van CDA-leider Sybrand Buma,  Bart Elsman. David van Dam verzilverde zijn tweede nominatie met een serie over het aftreden van minister van Defensie Jeanine Hennis. De derde prijs was voor Freek van den Bergh met een samenvatting van 208 dagen formeren.

Voor de tweede keer kreeg David van Dam een eerste prijs uitgereikt, dit keer in de categorie Politieke Enkel. Hij kreeg de prijs voor een foto waar de toegang tot het Turkse consulaat wordt geblokkeerd voor minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken. Ook de derde prijs in deze categorie was voor hem met een foto van Sylvana Simons bij PowNews. De foto van PVV-leider Geert Wilders en Tunahan Kuzu (DENK) van Robin Utrecht won de tweede prijs.

Een zwartwit-serie van Carla Kogelman over het zwembad van het Nederlandse paralympisch team van de KNZB won de eerste prijs in de categorie Sport Serie. Pim Ras maakte een fotoserie over Feyenoord die landskampioen werd en eindigde op plek twee. De derde plek was voor Robin van Lonkhuijsen die Dafne Schippers volgde op het WK Atletiek waar ze haar wereldtitel prolongeerde. Lonkhuijsen verzilverde hier zijn derde nominatie mee.

Ook in de volgende categorie Sport Enkel had Robin van Lonkhuijsen prijs. Een foto van Bondscoach Danny Blind leverde hem de tweede plek op. De eerste plaats was voor Pim Ras met een foto van de omhaal van voetballer Klaas-Jan Huntelaar. Voor Ras was het zijn tweede prijs van de avond. Marleen Swaans eindigde op plek drie met een foto van boksers Rivo Slory vs Ricardo Snijders. 

Dit jaar veranderde Zilveren Camera de Prijs voor vernieuwende Journalistiek maar de prijs voor Storytelling. Sanne de Wilde ging er met de prijs vandoor voor haar project ‘The Island of the Colorblind’. Eline Benjaminsen ging er vandoor met de tweede plaats met de serie ‘Where the Money is Made’. Martijn van de Griendt eindigde op plek drie met het project ‘Maria, I need your lovin’.

De eerste Paul Peters Fotoprijs is uitgereikt aan Selma van der Bijl, die eerder ook al de eerste plek in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment Enkel behaalde. Ze ontving de recent ingestelde prijs voor de serie ‘Geluk(t)’, over vluchtelingen die vaak na jaren herenigd worden met verwanten. De tweede plaats was voor Carla Kogelman met de serie’because of Pink’, een serie over de twee-eiige drieling Soesja, Tex en Morris die samen met hun oudere broertje Roefie in een kleurrijk huis in Utrecht wonen. Floor Fortunati eindigde op plek drie met ‘Melk in de meterkast’, over vrouwen die borstvoeding geven op het werk.

 

Bekijk meer van

Zilveren Camera Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.