Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 23 november 2017, 12:55 | 0 reacties, praat mee

Prijs om overleden fotograaf Paul Peters (62) te eren

Paul Peters, sinds jaar en dag de fotograaf van de SP, is maandag overleden aan kanker. Peters was binnen de SP een van de mannen van het eerste uur. De partij was dan ook al maanden bezig met het opzetten van een jaarlijkse prijs als eerbetoon: de Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie. Die prijs zal volgend jaar voor het eerst worden uitgereikt, tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera. Laatste wijziging: 12 december 2017, 11:10

De fotograaf heeft volgens het opgerichte Paul Peters Fonds vanaf de oprichting van de Socialistische Partij, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, “een maatschappelijke ontwikkeling vastgelegd met foto’s die onrecht aan de kaak stellen, die betrokkenheid en verzet in beeld brengen, die een beroep doen op solidariteit en medemenselijkheid en waaruit hoop op een betere toekomst spreekt. Door trouw te blijven aan het genre van de sociaal geëngageerde fotografie heeft Peters een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving in het algemeen en die van de SP in het bijzonder”.

Om qua organisatie van de prijs niet opnieuw het wiel uit te hoeven vinden ging het fonds kijken naar mogelijke samenwerkingen. Het Paul Peters Fonds kwam al snel bij de Zilveren Camera uit, omdat veel werk dat wordt ingezonden voor de Zilveren Camera al onder de noemer sociale fotografie valt. Het zijn foto’s die vaak worden ingezonden in de categorie Documentaire, zegt Marcel Molle, bestuursvoorzitter van Stichting Zilveren Camera. Hij is blij met de prijs. “De prijs voor sociale fotografie past heel goed in het streven van onze stichting en onze prijs, om te verbreden naar meer dan alleen een eenmalige hoogtepunt per jaar.”

De nieuwe prijs wordt overigens geen nieuwe categorie bij de Zilveren Camera. Dat maakt volgens Molle “de spoeling voor de categorie Documentaire misschien wat dun”. Afgesproken is dat de SP in een vroeg stadium zal aanschuiven bij de jurering van de foto’s en daar zelf een keuze maakt wie de prijs voor sociale fotografie wint. “Ze bemoeien zich niet met de jurering van de Zilveren Camera”, stelt Molle uitdrukkelijk.

Andersom heeft Zilveren Camera ook geen invloed op de SP-prijs. Daar is overigens een geldprijs van 2.500 euro aan verbonden en een opdracht ter waarde van 2.500 euro. Dus wie inzendt voor de Zilveren Camera kan ook kans maken op de Paul Peters Fotoprijs. In aanmerking komen series en / of reportages die bestaan uit minimaal vijf foto’s alsmede een toelichting op het onderwerp van de reportage van maximaal 200 woorden. De jury voor de Paul Peters Fotoprijs bestaat uit Zilveren Camera winnaars Joost van den Broek (2007), Cigdem Yuksel (2016), beeldredacteur van de Volkskrant Theo Audenaerd, Henk Wildschut (winnaar Kees Scherer Prijs voor beste Nederlandse fotoboek) en fotograaf Ruud Rogier.

Inzenden kan overigens vanaf 1 december tot 3 januari 2018 via de website van de Zilveren Camera.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.