training eu starters

— vrijdag 4 juni 2021, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Campagne voor journalisten in Wit-Rusland

© Anne Derenne / European Press Prize

De jury van de European Press Prize, heeft besloten de Special Award op te dragen aan alle onafhankelijke journalisten in Wit-Rusland, als eerbetoon aan hun moed en standvastigheid. De organisatie van de European Press Prize roept media vandaag op om het belang van een vrije en veilige pers in heel Europa te benadrukken. Laatste wijziging: 7 juni 2021, 10:06

De prijs ging donderdag naar het project ‘Brutalised Minsk: how Belarusian police beat protesters’. De jury, onder voorzitterschap van de Britse oud-hoofdredacteur van The Guardian, Alan Rusbridger, selecteerde dit project omdat het laat zien hoe de Wit-Russische regering onder leiding van Aleksandr Loekasjenko aanvallen op de vrijheid van meningsuiting heeft georkestreerd.

Vandaag is het startschot geven voor de campagne #IstandwithBelaruspress en #JournalismIsNotACrime om het belang van een vrije en veilige pers in heel Europa te benadrukken. Diverse mediabedrijven en mensenrechtenorganisaties zullen vanaf nu artikelen van Wit-Russische journalisten op sociale mediakanalen delen.

Persvrijheid in Wit-Rusland staat onder druk sinds de frauduleuze verkiezingen vorig jaar. In maart bleken 480 journalisten vast te zitten. Het meest verbijsterende voorbeeld is wel de recente ontvoering van journalist Roman Protasevitsj. Hij was met een vlucht van Ryanair onderweg van Athene naar Vilnius toen het toestel gedwongen werd te landen in Minsk na een valse bommelding, die volgens de luchtvaartmaatschappij afkomstig was van de Wit-Russische luchtverkeersleiding.

Zaterdag zal de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ook steun betuigen aan de journalisten in Wit-Rusland. De NVJ maakt zich grote zorgen over de situatie in Belarus en de brute arrestatie van Protasevitsj en zal een brief afleveren bij de ambassade. Hierin uit ze haar zorgen en eist de vrijlating van Protasevitsj en andere gevangen journalisten.

Lees ook:
‘Tv-uitspraken Protasevitsj gedaan onder dwang’ (4 juni 2021)
Wit-Rusland pakt weer groep Tut.by-journalisten op (26 mei 2021)
Wit-Rusland: nieuwe amendementen brengen media nog verder in het nauw (5 mei 2021)
Persvrijheid in Europa krijgt klap na klap (26 maart 2021)
Wit-Rusland: twee jaar cel voor Belsat-journalisten die demonstratie filmden (!8 februari 2021)
Wit-Rusland: autoriteiten zetten intimidatie media onverminderd voort (9 november 2021)
CPJ: persvrijheid in Wit-Rusland onder druk (31 augustus 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.