banner festival 23

— donderdag 18 februari 2021, 13:44 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: twee jaar cel voor Belsat-journalisten die demonstratie filmden

Darya Chultsova (l) en Katsiaryna Andrejeva (r) omhelzen elkaar in de verdachtenkooi in de rechtszaal in Minsk. | AFP

In Wit-Rusland zijn twee journalisten van zender Belsat TV veroordeeld tot twee jaar gevangenis na te zijn opgepakt bij demonstraties tegen president Loekasjenko. Katsiaryna Andrejeva en Darya Chultsova stelden onschuldig te zijn aan de aanklacht deelname aan een illegaal protest. Laatste wijziging: 18 februari 2021, 13:47

Andrejeva is correspondent voor Belsat TV, dat zich vanuit Polen op Wit-Rusland richt. Chultsova is haar cameravrouw. Beiden werden november 2020 opgepakt tijdens een demonstratie in Minsk, nadat een demonstrant in gevangenschap overleed. Na de voorwaardelijke celstraf werden ze opnieuw aangeklaagd.

Hun advocaat heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling, meldt Reuters. De Poolse president Andrzej Duda heeft om amnestie gevraagd en voor respect voor de vrijheid van meningsuiting.

Bij demonstraties tegen het verloop van de verkiezingen (Loekasjenko werd met 80 procent van de stemmen herkozen, red.) zijn al tienduizenden mensen opgepakt. Onder hen zijn veel journalisten. Internationale druk op Loekasjenko heeft geen effect.

Reuters meldt dat een journalist die de officiële lezing van de dood van de demonstrant in twijfel trok is aangeklaagd. Zijn proces start aanstaande vrijdag.

Bekijk meer van

Wit-Rusland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.