— woensdag 5 mei 2021, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: nieuwe amendementen brengen media nog verder in het nauw

Minsk, augustus 2020: een fotografe moet laten welgevallen dat een lid van de oproerpolitie een geheugenkaart uit haar camera verwijdert. | AFP

In Wit-Rusland heeft het parlement eind vorige maand een reeks amendementen aangenomen die het eenvoudiger maken om media aan te pakken, als de berichtgeving de nationale veiligheid in het geding brengt of 'extremistisch gedrag' promoten. Laatste wijziging: 5 mei 2021, 08:49

De Wit-Russische journalistenvereniging BAJ noemt alle aangenomen voorstellen met opzet onduidelijk en vaag geformuleerd. Dat geeft de toezichthouder ruim baan om tegen vermeende overtreders op te treden.

Er is verder voorgesteld dat mediabedrijven alleen mogen publiceren op een domeinnaam die overeenkomt met hun naam, meldt BAJ. Dat beperkt organisaties in het aantal sites waaronder ze kunnen opereren en maakt het werk van de toezichthouder simpeler.

Wanneer een nieuwsbedrijf wordt gesloten of een individuele journalist een publicatieverbod krijgt opgelegd, is het bedrijven onder de nieuwe voorstellen verboden om binnen drie (indien exclusief online) tot vijf (ook in print) jaar na dat besluit weer in nieuwsvoorziening actief te zijn.

Verder mogen nieuwsbedrijven en nieuwssites geen enquêtes houden over politieke, maatschappelijke of verkiezingsonderwerpen zonder toestemming van de Staat. Journalisten en mediabedrijven wordt het verder verboden om demonstraties te verslaan via livestream, als de organisatoren geen vergunning hebben.

BAJ-vicesecretaris Aleh Aheyeu zegt tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ dat er nog geen strafmaat bekend is voor overtredingen van de nieuwe maatregelen. “Dat wordt bepaald als de amendementen in het strafrecht zijn opgenomen”, aldus Aheyeu.

Voor het zover is zal het Wit-Russische Hooggerechtshof zich er nog over buigen. Daarna moet president Aleksandr Loekasjenko er nog zijn handtekening onder zetten. Meer bij CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.