word studentlid

— vrijdag 4 juni 2021, 08:49 | 0 reacties, praat mee

‘Tv-uitspraken Protasevitsj gedaan onder dwang’

‘Tv-uitspraken Protasevitsj gedaan onder dwang’
Een demonstratie bij de ambassade van Wit-Rusland in Den Haag. Protest tegen het van boord halen van journalist Protasevitsj uit het toestel van Ryanair. - © ANP / Nico Garstman

Het interview dat de opgepakte journalist Roman Protasevitsj donderdagavond gaf op de Wit-Russische staatstelevisie ONT is waarschijnlijk gedaan onder dwang van de veiligheidsdiensten in het land. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Viasna. Laatste wijziging: 4 juni 2021, 10:20

Tijdens het donderdagavond uitgezonden interview riep Protasevitsj onder andere op om niet verder te demonstreren tegen de Wit-Russische regering. De afgelopen maanden gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de uitslag van de recente verkiezingen in het land. Daarbij was sprake van verkiezingsfraude.

De journalist en activist herhaalde daarnaast de claim dat er een bommelding was gedaan met betrekking het vliegtuig dat Wit-Rusland in mei aan de grond liet zetten. De gedwongen landing leidde tot de arrestatie van Protasevitsj, die aan boord was van het toestel.

Er hangt Protasevitsj een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar boven het hoofd, voor het aanzetten tot massale onrust. De journalist stelde in het interview ook dat hij president Loekasjenko respecteert.

“Alles wat hij zal zeggen is onder dwang gezegd, op zijn minst psychologische dwang”, aldus een Viasna-woordvoerder volgens NU.nl. Kijkers van het interview stellen dat Protasevitsj ongemakkelijk overkwam.

“Je ziet dat Protasevitsj niet op zijn gemak was: hij heeft dikke wallen en straalt spanning uit”, stelt NOS-correspondent Iris de Graaf. “Dat contrasteert met hoe we hem kennen: als een trotse activist die in de frontlinie bij de protesten stond. Ook valt het op dat er vrij veel is geknipt in het interview. En aan het einde, wanneer hij zijn handen voor zijn gezicht houdt en in tranen uitbarst, zijn er verwondingen aan zijn polsen te zien.”

Ook op sociale media wordt verwezen naar die verwondingen. Ook de ouders van Protasevitsj stellen dat hun zoon onder druk is gezet om zijn uitspraken te doen. Ze stellen dat de journalist is toegetakeld. Ook oppositieleider Svetlana Tikhanovskaya zegt dat Protasevitsj in de gevangenis is mishandeld.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.