— woensdag 26 mei 2021, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland pakt weer groep Tut.by-journalisten op

ANP

In Wit-Rusland zijn nog eens vier journalisten van onafhankelijke nieuwssite Tut.by opgepakt. De Wit-Russische journalistenvereniging BAJ meldt dat ze 's avonds weer werden vrijgelaten. Onduidelijk is of ze ergens van worden beschuldigd, zegt woordvoerder Aliaksandra Pushkina. Het viertal moest een geheimhoudingsverklaring tekenen rondom de aanhouding. Laatste wijziging: 26 mei 2021, 09:42

De arrestaties volgen op een inval vorige week, waarbij andere werknemers werden opgepakt. De site is sindsdien offline. Volgens de autoriteiten zou Tut.by belasting hebben ontdoken.

Er zitten nu minstens dertien werknemers van Tut.by vast, waaronder hoofdredacteur Maryna Zolatava. Pushkina wijst in een reactie tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ op het maximum van tien dagen voorarrest in Wit-Rusland. Ze verwacht dat aanstaande vrijdag óf een aanklacht wordt geformuleerd óf de groep vrijkomt.

Volgens internationale persvrijheidsorganisaties en de BAJ is het doel duidelijk: een van de weinige onafhankelijke uitgaven in het land de nek omdraaien. Dat de Wit-Russische autoriteiten geen enkel middel schuwen blijkt ook wel uit de de-facto kaping van een Europees lijntoestel van Ryanair, dat met een valse bommelding werd omgeleid teneinde een activist te kunnen arresteren.

Als gevolg van die kaping mijden veel vliegtuigmaatschappijen inmiddels het Wit-Russische luchtruim.

Bekijk meer van

Wit-Rusland Tut.by

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.