Wit-Rusland: autoriteiten zetten intimidatie media onverminderd voort

De autoriteiten in Wit-Rusland blijven journalisten oppakken die verslag doen van de voortgaande protesten tegen president Loekasjenko, die zichzelf eind september voor een nieuwe ambtstermijn installeerde. Er zijn volgens lokale persverenigingen sinds 9 augustus 320 journalisten opgepakt en aangeklaagd. Een deel zit nog vast.
Afgelopen week werden meerdere journalisten opgepakt die bij demonstraties aanwezig waren. Tegen twee van hen, die een nieuwskanaal op berichtendienst Telegram runnen, worden aangeklaagd voor het organiseren van massarellen en ernstige verstoring van de openbare orde. Zij kunnen daar tot drie jaar cel voor krijgen.
De Wit-Russische Vereniging van Journalisten (BAJ) zegt dat nog zeker negen journalisten vastzitten, sommigen al sinds 1 november. Persorganisatie CPJ zegt dat het zelden uitmaakt of iemand een perskaart heeft of correct is geaccrediteerd. De vermomde oproerpolitie gebruikt geweld tegen iedereen.
Een fotograaf die zegt te zijn mishandeld kreeg een voorwaardelijke celstraf van tien dagen “voor het niet opvolgen van legitieme bevelen” door de politie.
CPJ roept de Wit-Russische autoriteiten op om te stoppen met intimidatie van de media door geweld, gevangenisstraf, boetes en rechtszaken.
In Wit-Rusland wordt sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus gedemonstreerd. Zittend president Aleksandr Loekasjenko werd toen met ruim 80 procent van de stemmen herkozen. De Europese Raad stelde 14 augustus dat de verkiezingen niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen.
Villamedia sprak vorige maand met Step Vaessen, buitenlandcorrespondent voor Al Jazeera, over de uitdagingen om verslag te doen onder zulke omstandigheden. Op de dag dat haar eigen persaccreditatie verliep, huldigde Loekasjenko zichzelf in.
Vaessen: “Het kan nog heel lang duren voor ik naar Minsk terug kan. Ik ben er niet echt optimistisch over. We zijn naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken gegaan om een nieuwe accreditatie aan te vragen. Daar kregen we te horen dat er voorlopig geen nieuwe accreditaties worden verstrekt. Ze kunnen ook niet zeggen wanneer dan wel. Dat is natuurlijk heel vervelend voor journalisten die daar hun werk moeten verrichten, maar ook voor de persvrijheid in Belarus.”
Praat mee