— maandag 9 november 2020, 10:58 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: autoriteiten zetten intimidatie media onverminderd voort

Minsk, afgelopen zondag: oproerpolitie houdt een demonstrant aan. De laatste maanden zijn er - naast mediawerkers - duizenden gewone burgers opgepakt en aangeklaagd | AP

De autoriteiten in Wit-Rusland blijven journalisten oppakken die verslag doen van de voortgaande protesten tegen president Loekasjenko, die zichzelf eind september voor een nieuwe ambtstermijn installeerde. Er zijn volgens lokale persverenigingen sinds 9 augustus 320 journalisten opgepakt en aangeklaagd. Een deel zit nog vast.

Afgelopen week werden meerdere journalisten opgepakt die bij demonstraties aanwezig waren. Tegen twee van hen, die een nieuwskanaal op berichtendienst Telegram runnen, worden aangeklaagd voor het organiseren van massarellen en ernstige verstoring van de openbare orde. Zij kunnen daar tot drie jaar cel voor krijgen.

De Wit-Russische Vereniging van Journalisten (BAJ) zegt dat nog zeker negen journalisten vastzitten, sommigen al sinds 1 november. Persorganisatie CPJ zegt dat het zelden uitmaakt of iemand een perskaart heeft of correct is geaccrediteerd. De vermomde oproerpolitie gebruikt geweld tegen iedereen.

Een fotograaf die zegt te zijn mishandeld kreeg een voorwaardelijke celstraf van tien dagen “voor het niet opvolgen van legitieme bevelen” door de politie.

CPJ roept de Wit-Russische autoriteiten op om te stoppen met intimidatie van de media door geweld, gevangenisstraf, boetes en rechtszaken.

In Wit-Rusland wordt sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus gedemonstreerd. Zittend president Aleksandr Loekasjenko werd toen met ruim 80 procent van de stemmen herkozen. De Europese Raad stelde 14 augustus dat de verkiezingen niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen.

Villamedia sprak vorige maand met Step Vaessen, buitenlandcorrespondent voor Al Jazeera, over de uitdagingen om verslag te doen onder zulke omstandigheden. Op de dag dat haar eigen persaccreditatie verliep, huldigde Loekasjenko zichzelf in.

Vaessen: “Het kan nog heel lang duren voor ik naar Minsk terug kan. Ik ben er niet echt optimistisch over. We zijn naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken gegaan om een nieuwe accreditatie aan te vragen. Daar kregen we te horen dat er voorlopig geen nieuwe accreditaties worden verstrekt. Ze kunnen ook niet zeggen wanneer dan wel. Dat is natuurlijk heel vervelend voor journalisten die daar hun werk moeten verrichten, maar ook voor de persvrijheid in Belarus.”

Bekijk meer van

Wit-Rusland Step Vaessen CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.