— maandag 31 augustus 2020, 14:26 | 0 reacties, praat mee

CPJ: persvrijheid in Wit-Rusland onder druk

© AFP

UPDATE Te midden van de aanhoudende protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko zijn er volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in Wit-Rusland vier ontwikkelingen gaande met betrekking tot persvrijheid die in de gaten gehouden moeten worden. Laatste wijziging: 31 augustus 2020, 15:53

De Wit-Russische autoriteiten gebruiken volgens CPJ talloze methoden om het verhaal over de controversiële presidentsverkiezingen te vernietigen. Zo zijn er al tientallen journalisten opgepakt. Volgens de Wit-Russische vereniging van journalisten BAJ werden op 27 augustus nog eens 47 journalisten opgepakt. Een enkeling moest een nacht in de cel doorbrengen. Hun documenten werden onderzocht en ze werden gedwongen hun foto’s en video’s te wissen. Ook werd van 17 journalisten die voor internationale media werken de accreditatie ingetrokken. Onder de journalisten bevonden zich lokale en Russische journalisten die werkten voor de Britse publieke omroep persbureaus Reuters en The Associated Press, Radio Liberty, Agence France-Presse en Deutsche Welle, meldt CPJ.

Een paar dagen na het begin van de protesten weigerde de Wit-Russische staatsuitgeverij om onafhankelijke kranten te drukken, waardoor media op zoek gingen naar alternatieve manieren om informatie naar hun lezers te brengen. Sommige kranten konden dagen niets laten drukken omdat ze geen toegang kregen tot de drukkerij. Staatskranten hadden dergelijke problemen niet.

Sinds 9 augustus zijn sites van enkele van de grootste nieuwsmedia in Wit-Rusland niet meer toegankelijk en zijn er ook berichten dat het internet geblokkeerd wordt.  Volgens Loekasjenko zouden buitenlandse krachten achter de internetblokkade om ontevredenheid te veroorzaken onder de bewoners. Volgens Charter 97 hebben telecomaanbieders echter de meest recente internetblokkade van 26 en 27 augustus in opdracht van de overheid uitgevoerd.

Omdat dagbladen en sites het moeilijk hebben, vertrouwen Wit-Russen nu steeds meer op de radio als alternatief om aan nieuws te komen. Meer bij CPJ

Lees ook:
Dertig journalisten aangehouden bij nieuwe protesten Wit-Rusland (28 augustus 2020)
EFJ veroordeelt geweld Wit-Rusland en roept Europa op tot actie (13 augustus 2020)
Wit-Rusland: NRC-correspondent Emilie van Outeren in been geraakt (11 augustus 2020)
Russische journalist al halve dag spoorloos in Minsk (10 augustus 2020)
18 Journalisten opgepakt in Wit-Rusland (9 augustus 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.