— dinsdag 25 mei 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Verbijstering over ontvoering journalist vanuit luchtruim; sancties tegen Wit-Rusland

© EPA

Staatsterrorisme en piraterij. Een ongekende en onaanvaardbare actie. Een gevaarlijk precedent. Europa zocht naar woorden afgelopen weekend om uiting te geven aan de verbijstering die volgde nadat de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko zondag een lijnvlucht liet kapen om journalist en oppositie kopstuk Roman Protasevitsj (26) op te pakken. Laatste wijziging: 25 mei 2021, 16:01

Protasevitsj was met een vlucht van Ryanair onderweg van Athene naar Vilnius toen het toestel gedwongen werd te landen in Minsk na een valse bommelding, die volgens de luchtvaartmaatschappij afkomstig was van de Wit-Russische luchtverkeersleiding. Er werden geen explosieven gevonden. Wel werd Protasevitsj, die al langer werd gezocht door de Wit-Russische autoriteiten, samen met zijn vriendin van boord gehaald.

Internationaal werd verontwaardigd gereageerd op de situatie. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie, kondigde aan dat het ‘schandalige en illegale gedrag’ van Wit-Rusland niet zonder consequenties zal zijn. De lidstaten van de EU besloten in een vergadering gisterenavond dat het tot sancties moet komen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet bekend.

De roep om stevige sancties is groot. Ook vanuit de journalistiek, die waarschuwt voor een gevaarlijk precedent. Parallelen worden gelegd met de zaak van Jamal Khashoggi, die voor onder meer The Washington Post geregeld kritisch schreef over Saoedi-Arabië, en in 2018 in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul werd vermoord.

Midden-Oosten correspondent Olaf Koens noemt de gebeurtenissen van afgelopen weekend op Twitter ‘een nieuwe dieptepunt’, dat een vlucht tussen twee EU-hoofdsteden ‘gewoon’ aan de grond kan worden gezet zodat het regime in Wit-Rusland een journalist kan arresteren.

Protasevitsj is oud-hoofdredacteur van het Telegram-kanaal Nexta. Nexta is een oppositiemedium en speelt een belangrijke rol in het op gang houden van de protesten tegen het bewind van Loekasjenko. Via Nexta wordt informatie gedeeld over demonstraties, politiegeweld en onderdrukking. Om die reden staat Protasevitsj op een lijst van personen die worden verdacht van ‘terroristische activiteiten.’

Op sociale media is inmiddels een video opgedoken van Protasevitsj. De beelden zouden zijn gedeeld door Wit-Russische overheidskanalen. Protasevitsj erkent daarin, waarschijnlijk onder druk, dat hij achter de demonstraties in Wit-Rusland zit. Het is niet duidelijk wanneer de video is opgenomen. Op zijn gezicht zijn enkele schrammen zichtbaar.

De Wit-Russische autoriteiten hebben het de afgelopen week op meer media gemunt, meldt de NOS. Vorige week vielen de veiligheidsdiensten de redactie van Tut.by binnen, een van de belangrijkste onafhankelijke nieuwskanalen. Ook werden er huiszoekingen gedaan bij journalisten die voor Tut.by werken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.