Rechter: ministerie van VWS moet werkwijze WOB-verzoeken aanpassen

Nieuwsuur heeft een rechtszaak die het had aangespannen tegen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) over WOB-verzoeken rond het coronabeleid, gewonnen. De manier waarop het departement dergelijke aanvragen afhandelt is niet volgens de wet en moet worden aangepast.
Nieuwsuur-hoofdredacteur Oranje is blij met de uitspraak: “De rechter formuleert het netjes, maar eigenlijk staat er keihard dat de minister niet conform de WOB opereert. Dat is wat wij altijd al hebben gezegd. Eigenlijk is het triest dat de rechter er voor nodig is om dat de overheid duidelijk te maken.”
https://t.co/h5YpMYN7z4 Draadje: Interessante ontwikkeling in omstreden praktijk VWS om corona Wob-verzoeken via een "alternatieve werkwijze" af te handelen.Hoe zat het ook alweer? VWS kreeg veel Corona Wob verzoeken. Het was druk, crisis, veel documenten, lukte allemaal niet 1/7
— Joost Oranje (@joostoranje) June 28, 2021
In april vorig jaar bleek dat procedures voor WOB-verzoeken langer konden duren of zelfs werden opgeschort vanwege de enorme drukte bij het departement door de coronacrisis. De beslissingstermijn werd eenzijdig verlengd “vanwege uitzonderlijke omstandigheden”. In dezelfde maand bleek uit een rechtszaak die was aangespannen dor de NOS dat de rechter begrip had voor de situatie bij het ministerie, maar dat er wel gereageerd moest worden. Het departement moest werkzaamheden en processen zo aanpassen dat er een besluit kan worden genomen omtrent WOB-verzoeken.
In juni werden coronamaatregelen versoepeld en het ministerie liet toen weten dat WOB-verzoeken niet meer werden opgeschort. Maar dat betekende nog niet dat de problemen voorbij waren. Journalisten van Nieuwsuur maakten melding dat het wel leek of het ministerie meewerkte aan WOB-verzoeken, maar ze kregen niet de gegevens waar ze om hadden gevraagd, maar wel gegevens waar ze niet om hadden gevraagd.
Hoofdredacteur Joost Oranje noemt het “onbestaanbaar dat het ministerie op eigen gezag de WOB de facto buiten werking stelt. Het is absurd dat het ministerie eenzijdig bepaalt welke stukken ze openbaart en in welk tempo. De WOB, met wettelijke normen en waarborgen, is er niet voor niets.” Nieuwsuur spande vervolgens een rechtszaak aan, die twee weken geleden diende bij de rechtbank Midden-Nederland.
De rechtbank oordeelt nu dat de ‘deelpublicaties’ helemaal niet gezien worden als besluiten op de WOB-verzoeken van Nieuwsuur. Ze gaan immers niet in op de individuele verzoeken en bovendien verstrekt het ministerie informatie waar helemaal niet om is gevraagd.
De rechtbank beveelt de minister om alsnog te beslissen over de verzoeken van Nieuwsuur, en wel binnen twee maanden in plaats van de zes maanden waar de minister om had gevraagd. Doet de minister dat niet, dan wordt een dwangsom opgelegd van 250 euro per dag tot een maximum van 37.500 euro. Die bedragen zijn 2,5 keer hoger dan in dit soort zaken gebruikelijk is. De rechtbank kan zo’n besluit nemen als er een “sterke prikkel” nodig is.
https://t.co/h5YpMYN7z4 Draadje: Interessante ontwikkeling in omstreden praktijk VWS om corona Wob-verzoeken via een "alternatieve werkwijze" af te handelen.Hoe zat het ook alweer? VWS kreeg veel Corona Wob verzoeken. Het was druk, crisis, veel documenten, lukte allemaal niet 1/7
— Joost Oranje (@joostoranje) June 28, 2021
Lees ook:
Persoonlijke beleidsopvattingen blijven toch in de Wob (22 januari 2021)
Nieuwe openheid Rutte roept vooral vragen op (16 januari 2021)
Informatievoorziening overheid op de schop (15 januari 2021)
Overheidsdocumenten over begin van corona-uitbraak niet openbaar (4 december 2020)
Kamervragen over opschorting Wob-verzoeken door ministerie van Volksgezondheid (21 april 2020)
Praat mee