— vrijdag 17 april 2020, 16:19 | 0 reacties, praat mee

Pieter Klein: Wob-verzoek bij ministerie van Volksgezondheid opgeschort door “overmacht”

© Bas Czerwinski / ANP

Procedures voor Wob-verzoeken die worden ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kunnen door de coronacrisis nog wel eens langer gaan duren dan verwacht. Pieter Klein van RTL Nieuws meldt dat hij niet akkoord ging met de aanhouding van zijn Wob-verzoek, maar dat het ministerie de beslissingstermijn toch heeft opgeschort tot 1 juni, de datum tot wanneer de langstlopende kabinetsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden van kracht zijn. En bij een eventuele verlenging van de kabinetsmaatregelen zal een besluit nóg later kunnen uitvallen.

Dat blijkt uit een brief van het ministerie die Klein op Twitter heeft geplaatst.

Klein ging niet akkoord met de aanhouding van zijn Wob-verzoek “vanwege uitzonderlijke omstandigheden” van het ministerie. Het ministerie stelde eerder dat het “bestrijden van het coronavirus en de in het kader getroffen maatregelen en enorme inzet van zowel de betrokken beleidsdirecties van mijn ministerie als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)” vergen. “Het verzamelen en aanleveren van de door u verzochte informatie informatie zou op dit moment een onredelijke belasting voor de betrokken beleidsdirecties en het RIVM inhouden”.

Volgens het ministerie is gezien de omstandigheden “een opschorting van de beslistermijn wegens overmacht gerechtvaardigd”. 

In de brief is ook nog te lezen dat niet uit valt te sluiten dat de kabinetsmaatregelen tot na 1 juni 2020 worden verlengd. “In dat geval zal de termijn voor het nemen van een besluit op uw Wob-verzoek opgeschort blijven zolang de maatregelen van kracht blijven.”

“Adieu, extraparlementaire controle,” zegt Klein over de kwestie op Twitter.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.