VWS bij Raad van State om WOB-verzoeken over corona-beleid

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kreeg het afgelopen anderhalf jaar meer dan 240 WOB-verzoeken met verzoeken tot inzage in 1,8 miljoen documenten, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag. Minister Hugo de Jonge vecht daar in hoger beroep twee uitspraken aan die hem opdragen op straffe van maximale dwangsommen van in totaal 52.500 euro om haast te maken met het afhandelen van de WOB-verzoeken, meldt De Gooi en Eemlander.
VWS wil af van de dwangsommen en in eigen tempo de WOB-verzoeken afhandelen. Volgens de Nieuwsuur-advocaat moet ook een minister zich aan de wet en wettelijke termijnen houden. “En als hij dat niet wil moet hij maar in de Tweede Kamer om een wijziging van de WOB te vragen”.
Onder andere journalisten van Nieuwsuur wachten al maanden op inzage in belangrijke documenten rond het coronabeleid van VWS en het kabinet.
Aan het begin van de pandemie werden Wob-verzoeken aangehouden “vanwege uitzonderlijke omstandigheden” van het ministerie tijdens de coronacrisis. De beslissingstermijn werd opgeschort. De rechter had er begrip voor, maar er moet uiteindelijk toch echt wel gereageerd worden.
Het departement moest werkzaamheden en processen zo aanpassen dat er een besluit kan worden genomen omtrent de WOB-verzoeken. Er werden vervolgens meer WOB-juristen aangenomen om de achterstand weg te werken.
Later kregen journalisten wel documenten, maar niet de documenten waar ze om hadden gevraagd. De rechtbank oordeelde dat het departement de aanvragen volgens de wet moet afhandelen. VWS gaf in juli aan door te gaan met de huidige werkwijze. Wel zijn na de verschillende rechtszaken meer WOB-juristen aangetrokken. Eerder deze week maakte VWS bekend dat in oktober zo’n 100 WOB-juristen aan het werk zijn, om de WOB-verzoeken sneller te kunnen afhandelen.
Uitspraak volgt binnen zes weken. Meer bij De Gooi en Eemlander
Praat mee