— donderdag 9 september 2021, 15:10 | 0 reacties, praat mee

VWS bij Raad van State om WOB-verzoeken over corona-beleid

© Richard Brocken

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kreeg het afgelopen anderhalf jaar meer dan 240 WOB-verzoeken met verzoeken tot inzage in 1,8 miljoen documenten, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag. Minister Hugo de Jonge vecht daar in hoger beroep twee uitspraken aan die hem opdragen op straffe van maximale dwangsommen van in totaal 52.500 euro om haast te maken met het afhandelen van de WOB-verzoeken, meldt De Gooi en Eemlander. Laatste wijziging: 9 september 2021, 19:46

VWS wil af van de dwangsommen en in eigen tempo de WOB-verzoeken afhandelen. Volgens de Nieuwsuur-advocaat moet ook een minister zich aan de wet en wettelijke termijnen houden. “En als hij dat niet wil moet hij maar in de Tweede Kamer om een wijziging van de WOB te vragen”.

Onder andere journalisten van Nieuwsuur wachten al maanden op inzage in belangrijke documenten rond het coronabeleid van VWS en het kabinet.

Aan het begin van de pandemie werden Wob-verzoeken aangehouden “vanwege uitzonderlijke omstandigheden” van het ministerie tijdens de coronacrisis. De beslissingstermijn werd opgeschort. De rechter had er begrip voor, maar er moet uiteindelijk toch echt wel gereageerd worden.
Het departement moest werkzaamheden en processen zo aanpassen dat er een besluit kan worden genomen omtrent de WOB-verzoeken. Er werden vervolgens meer WOB-juristen aangenomen om de achterstand weg te werken.

Later kregen journalisten wel documenten, maar niet de documenten waar ze om hadden gevraagd. De rechtbank oordeelde dat het departement de aanvragen volgens de wet moet afhandelen. VWS gaf in juli aan door te gaan met de huidige werkwijze. Wel zijn na de verschillende rechtszaken meer WOB-juristen aangetrokken. Eerder deze week maakte VWS bekend dat in oktober zo’n 100 WOB-juristen aan het werk zijn, om de WOB-verzoeken sneller te kunnen afhandelen.

Uitspraak volgt binnen zes weken. Meer bij De Gooi en Eemlander

Bekijk meer van

WOB WOB Nieuwsuur corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.