banner festival 23

— vrijdag 23 juli 2021, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Kamerleden kritisch op afwijzen Wob-vonnis door minister Hugo de Jonge

© ANP

De Tweede Kamer reageert verontwaardigd op het besluit van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) om door te gaan met de huidige werkwijze rondom Wob-verzoeken over het coronabeleid, ondank een rechterlijke uitspraak in een Wob-zaak die door Nieuwsuur was aangespannen. Demissionair minister Hugo de Jonge kondigde ook aan in hoger beroep te gaan tegen die uitspraak. Nieuwsuur sprak met meerdere Kamerleden over de aanpak die niet zijn te spreken over de kwestie. Laatste wijziging: 26 juli 2021, 11:16

Zo noemt PvdA-kamerlid Khadija Arib het besluit bij Nieuwsuur “ongelooflijk”. “Een hoger beroep kost tijd, geld en vertrouwen van burger en journalistiek in de overheid.” Dat vertrouwen wordt volgens de oud-Kamervoorzitter nu geschaad.

Ook D66’er Joost Sneller vindt het hoger beroep onverstandig. “De WOB is een recht. Er een soort van voorrecht van maken is niet de goede weg.”

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian zegt teleurgesteld te zijn en noemt het besluit “problematisch voor de relatie met burger en samenleving”. Het ministerie van Volksgezondheid wekt volgens hem nu een beeld waarbij “transparantie niet het uitgangspunt is. Dat vind ik wel echt jammer.”

Oud-Kamervoorzitter Arib bereidt Kamervragen voor. “Als Kamer moeten we dit niet accepteren. Er is geen enkele andere mogelijkheid om VWS te controleren. We moeten duidelijk stelling nemen en doorbijten.” Ze noemt het een slecht signaal naar de burger. “Met andere woorden zegt de minister: ik lap de wet aan mijn laars, ik ga door met procederen, en dat met belastinggeld.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.