training eu starters

— dinsdag 13 oktober 2020, 12:38 | 0 reacties, praat mee

Weer problemen met Wob-verzoeken bij ministerie van Volksgezondheid

© Bas Czerwinski / ANP

Siebe Sietsma, journalist van Nieuwsuur, uit op Twitter zijn ongenoegen over de gang van zaken met betrekking tot WOB-verzoeken bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Laatste wijziging: 29 juni 2021, 08:24

Sietsma geeft aan dat het lijkt of het ministerie meewerkt aan Wob-verzoeken, maar in de praktijk worden er geen besluiten genomen. De onderzoeksjournalist stelt dat minister Hugo de Jonge de Wet openbaarheid van bestuur terzijde heeft geschoven. “Ongekend in Nederland, en het is nog maar de vraag wanneer zijn ministerie wél weer zo goed is om wob-verzoeken te behandelen.”

In het debat in de Tweede Kamer gaf De Jonge op 8 oktober aan dat er inmiddels 112 Wob-verzoeken liggen bij het ministerie. Bij 15 Wob-procedures is inmiddels een besluit gevallen. Sietsma geeft aan dat hij en zijn collega Machteld Veen een van de gelukkigen zijn bij wie een besluit is genomen. Maar ze hebben niet de gegevens ontvangen waar ze om hebben gevraagd.

En hij is er ook achtergekomen dat andere collega’s, bij wie ook een besluit is genomen in de procedure, precies dezelfde documenten hebben ontvangen. En dat het niets te maken heeft met waar ze om vroegen. Sietsma rept over obstructie.

Bij de eerste coronagolf liet het Ministerie van VWS weten de beslissingstermijn rond Wob-verzoeken op te schorten omdat het verzamelen en aanleveren van de verzochte informatie een onredelijke belasting voor de betrokken beleidsdirecties en het RIVM inhielden. De rechter had begrip voor dat standpunt, maar gaf wel aan dat er uiteindelijk wel gereageerd diende te worden. Nadat de coronamaatregelen versoepeld werden, liet het ministerie weten dat verzoeken niet meer zouden worden opgeschort.

Lees ook:
Ministerie van VWS: Wob-verzoeken niet langer meer opgeschort (11 juni 2020)
Pieter Klein: Wob-verzoek bij ministerie van Volksgezondheid opgeschort door “overmacht” (17 april 2020)
Kamervragen over opschorting Wob-verzoeken door ministerie van Volksgezondheid (21 april 2020)
Vertraagde Wob-verzoeken door corona: rechter heeft begrip maar reageren moet (23 april 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.