word studentlid

— vrijdag 15 januari 2021, 15:26 | 0 reacties, praat mee

Informatievoorziening overheid op de schop

Informatievoorziening overheid op de schop
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na het aftreden van het kabinet vanwege de toeslagenaffaire. - © Bart Maat / ANP

UPDATE De informatievoorziening van de overheid gaat op de schop. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarin hij het aftreden van zijn kabinet bekendmaakte. Aanleiding van de val van het kabinet is het kritische rapport over de toeslagenaffaire. Laatste wijziging: 18 januari 2021, 09:30

In het toeslagenrapport stond scherpe kritiek op het achterhouden van informatie en ambtelijke notities die niet meer gevonden konden worden.

Het kabinet heeft een meer dan 20 pagina tellende inhoudelijke reactie geformuleerd op het kinderopvangtoeslagenrapport, meldt de NOS. Er komt een nieuw systeem voor de informatievoorziening aan de Tweede Kamer en de pers. Zo zullen bijvoorbeeld voortaan de stukken die ten grondslag liggen aan een kabinetsbesluit openbaar worden gemaakt en wordt na elke ministerraad een besluitenlijst met toelichting gepubliceerd. En journalisten kunnen meer informatie krijgen via de WOB-regeling.

Het kabinet wil dat alle notities van ambtenaren en politieke adviseurs die ten grondslag liggen aan een kabinetsbesluit, automatisch openbaar worden gemaakt. Een omslag, want tijdens het verhoor over de toeslagenaffaire stelde Rutte nog dat op zijn departement Algemene Zaken door ambtenaren soms wordt ‘gegrapt’ niet alle gevoelige informatie vast te leggen, in verband met de Wob, de zogeheten ‘Rutte-doctrine’.

Het is Rutte’s opvatting dat niet elke mail tussen ambtenaren of tussen ministers en ambtenaren openbaar moet worden gemaakt, zodat ze vrijuit met elkaar van gedachten kunnen wisselen voordat er besluiten worden genomen. Later bleek ook dat overheidsdocumenten over het begin van de corona-uitbraak niet openbaar worden gemaakt, omdat ze worden gezien als intern beraad.

In de opvolger van de Wob, de Woo, staat ook deze uitzonderingsgrond. Dit Woo-artikel moet dus worden gewijzigd. Er moet ook nog gestemd worden over de Woo in de Tweede Kamer. Meer bij Rijksoverheid / de NOS I NOS II

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.