— vrijdag 4 december 2020, 13:00 | 0 reacties, praat mee

Overheidsdocumenten over begin van corona-uitbraak niet openbaar

© Lex van Lieshout / ANP

Bepaalde overheidsdocumenten over het begin van de corona-uitbraak en het uitroepen van de intelligente lockdown worden niet openbaar gemaakt. Zo blijkt uit een Wob-besluit dat politiek verslaggever Laurens Boven van BNR Nieuwsradio heeft ontvangen. Laatste wijziging: 7 december 2020, 08:55

“Conform de Rutte-doctrine beroept hij zich er op dat de documenten en sms-berichten bedoeld zijn voor “intern beraad”, meldt Bovens op Twitter.

Volgens de Wob hoeft de overheid geen informatie te geven als documenten zijn opgesteld voor intern beraad, meldt het ministerie van Algemene Zaken in het besluit. En dat zou hier ook het geval zijn. Het gaat om notities, interne e-mails en sms-berichten.

‘De Rutte-doctrine’ kwam eerder aan bod bij een verhoor over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Het is Rutte’s opvatting dat niet elke mail tussen ambtenaren of tussen ministers en ambtenaren openbaar moet worden gemaakt. Volgens de premier is het belangrijk dat ambtenaren in de fase voordat er echte besluiten worden genomen vrijuit met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

De ontboezeming dat er op Rutte’s departement door ambtenaren soms wordt ‘gegrapt’ niet alle gevoelige informatie vast te leggen, in verband met de Wob, zorgde voor ophef. Rutte gaf toen wel aan nooit opdracht te hebben gegeven om niets op te schrijven.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.