Kamervragen over opschorting Wob-verzoeken door ministerie van Volksgezondheid

D66 en GroenLinks hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de opschorting van het Wob-verzoek van Pieter Klein (RTL Nieuws) door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook het AD meldt dat een Wob-verzoek is opgeschort. De verzoeken van zowel Klein als het AD hebben betrekking op documenten over de coronacrisis.
Het ministerie gaf vorige week middels een brief aan Pieter Klein aan dat het bestrijden van het coronavirus veel van de betrokken beleidsdirecties van het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vergt. “Het verzamelen en aanleveren van de door u verzochte informatie informatie zou op dit moment een onredelijke belasting voor de betrokken beleidsdirecties en het RIVM inhouden”. Volgens het ministerie is gezien de omstandigheden “een opschorting van de beslistermijn wegens overmacht gerechtvaardigd”.
“Journalisten zijn er niet alleen om de bevolking te informeren, ze moeten ook de macht kritisch controleren”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. “Juist in crisistijd is dat belangrijk.” De partijen vinden dat een ‘vitale beroepsgroep als de journalistiek altijd haar werk moet kunnen doen’.
Tegen het AD zegt Sneller nog: “Het ministerie gooit het nu op ‘overmacht’. Kijk, als heel veel ambtenaren ziek thuis zitten of op de intensive care liggen, snap ik dat. Maar nu lijkt de Wob, als het om corona gaat, helemaal buiten werking te zijn gesteld. Dat mag niet de bedoeling zijn.”
Hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden vindt het onvoorstelbaar. “Dit kán gewoon niet. Er is momenteel geen enkele reden om de wettelijke werking van de Wob uit stellen. Journalisten moeten inzicht krijgen in de manier waarop het kabinet coronamaatregelen neemt. Het kan niet zo zijn dat een minister en een handjevol experts nu het land besturen zonder de informatie te delen. Er móét democratische controle zijn.”
Ook de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) is kritisch. Voorzitter Joost Vullings:“Het niet naleven van de wettelijke termijnen in de Wob is buitengewoon onwenselijk. De coronacrisis mag geen reden zijn om verzoeken om openbaarheid eindeloos op de lange baan te schuiven. Die situatie dreigt nu.” Want het ministerie gaf aan dat bij eventuele verlenging van de maatregelen de beslissingstermijn nog langer op zich kan laten wachten. Meer bij het AD / RTL / Kamervragen D66 en GroenLinks
Lees ook:
Pieter Klein: Wob-verzoek bij ministerie van Volksgezondheid opgeschort door “overmacht” (17 april 2020)
Praat mee