training eu starters

— dinsdag 21 april 2020, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Kamervragen over opschorting Wob-verzoeken door ministerie van Volksgezondheid

De Wob-verzoeken hebben betrekking op documenten over de kabinetsmaatregelen omtrent de coronacrisis

D66 en GroenLinks hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de opschorting van het Wob-verzoek van Pieter Klein (RTL Nieuws) door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook het AD meldt dat een Wob-verzoek is opgeschort. De verzoeken van zowel Klein als het AD hebben betrekking op documenten over de coronacrisis. Laatste wijziging: 21 april 2020, 12:31

Het ministerie gaf vorige week middels een brief aan Pieter Klein aan dat het bestrijden van het coronavirus veel van de betrokken beleidsdirecties van het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vergt. “Het verzamelen en aanleveren van de door u verzochte informatie informatie zou op dit moment een onredelijke belasting voor de betrokken beleidsdirecties en het RIVM inhouden”. Volgens het ministerie is gezien de omstandigheden “een opschorting van de beslistermijn wegens overmacht gerechtvaardigd”.

“Journalisten zijn er niet alleen om de bevolking te informeren, ze moeten ook de macht kritisch controleren”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. “Juist in crisistijd is dat belangrijk.” De partijen vinden dat een ‘vitale beroepsgroep als de journalistiek altijd haar werk moet kunnen doen’.

Tegen het AD zegt Sneller nog: “Het ministerie gooit het nu op ‘overmacht’. Kijk, als heel veel ambtenaren ziek thuis zitten of op de intensive care liggen, snap ik dat. Maar nu lijkt de Wob, als het om corona gaat, helemaal buiten werking te zijn gesteld. Dat mag niet de bedoeling zijn.”

Hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden vindt het onvoorstelbaar. “Dit kán gewoon niet. Er is momenteel geen enkele reden om de wettelijke werking van de Wob uit stellen. Journalisten moeten inzicht krijgen in de manier waarop het kabinet coronamaatregelen neemt. Het kan niet zo zijn dat een minister en een handjevol experts nu het land besturen zonder de informatie te delen. Er móét democratische controle zijn.”

Ook de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) is kritisch. Voorzitter Joost Vullings:“Het niet naleven van de wettelijke termijnen in de Wob is buitengewoon onwenselijk. De coronacrisis mag geen reden zijn om verzoeken om openbaarheid eindeloos op de lange baan te schuiven. Die situatie dreigt nu.” Want het ministerie gaf aan dat bij eventuele verlenging van de maatregelen de beslissingstermijn nog langer op zich kan laten wachten. Meer bij het AD / RTL / Kamervragen D66 en GroenLinks

Lees ook:
Pieter Klein: Wob-verzoek bij ministerie van Volksgezondheid opgeschort door “overmacht” (17 april 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.