— vrijdag 22 januari 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Persoonlijke beleidsopvattingen blijven toch in de Wob

De zogenoemde ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ worden niet uit de wet Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geschrapt, ondanks beloftes die minister-president Mark Rutte vorige week deed. De belofte geldt alleen voor stukken die bedoeld zijn voor de Tweede Kamer. Laatste wijziging: 22 januari 2021, 11:56

Dat meldt NRC op basis van een Kamerbrief van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. In de brief meldt ze dat het schrappen van persoonlijke beleidsopvattingen alleen geldt voor documenten die bedoeld zijn als “informatievoorziening aan de kamer”.

Via de Wob kunnen burgers en journalisten documenten opvragen van de overheid. Maar omdat ambtenaren vrijelijk moeten kunnen overleggen, zijn persoonlijke beleidsopvattingen een grond om het verstrekken van informatie te weigeren. Onder het mom van de weigeringsgrond wordt met regelmaat te veel informatie achtergehouden.

Afgelopen woensdag zou gestemd worden over de Wet open overheid (Woo), de wet die de Wob moet vervangen. De stemming werd met een week uitgesteld.

De Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) laat in een persbericht weten teleurgesteld te zijn. “De deur voor meer transparantie en openheid gaat voor journalisten niet verder open. De recente geschiedenis leert dat dit door ambtenaren ook zal worden aangegrepen om juist niet al te scheutig te zijn met het verstrekken van documenten. De journalistiek schiet met de mooie woorden van Mark Rutte eigenlijk niets op en we voelen ons als VVOJ op het verkeerde been gezet.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.