— donderdag 11 juni 2020, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Ministerie van VWS: Wob-verzoeken niet langer meer opgeschort

© Lex van Lieshout / ANP

Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden geeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat Wob-verzoeken niet langer meer worden opgeschort. Laatste wijziging: 12 juni 2020, 08:56

Journalist Pieter Klein trok half april aan de bel dat zijn Wob-verzoek werd aangehouden “vanwege uitzonderlijke omstandigheden” van het ministerie tijdens de coronacrisis. Het ministerie schortte de beslissingstermijn op tot 1 juni, de datum tot wanneer de langstlopende kabinetsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden van kracht zijn. “Het verzamelen en aanleveren van de door u verzochte informatie informatie zou op dit moment een onredelijke belasting voor de betrokken beleidsdirecties en het RIVM inhouden”, aldus het ministerie. En als de kabinetsmaatregelen verlengd zouden worden, zou een besluit nóg later kunnen uitvallen, bleek uit correspondentie.

Er werden Kamervragen over gesteld en in een zaak tussen de NOS en de staatssecretaris van het ministerie van Justitie en Veiligheid stelde de rechtbank dat het excuus van deze unieke tijden niet eeuwig vol te houden was. De rechter gaf aan dat de verleende extra tijd gebruikt moest worden om “werkzaamheden en werkprocessen zodanig aan te passen, dat ook met in achtneming van de maatregelen in verband met het coronavirus op het Wob-verzoek van de NOS kan worden beslist.”

Het ministerie van Volksgezondheid geeft nu bij navraag aan dat Wob-verzoeken niet langer worden opgeschort. “De Wob-verzoeken over corona waren aanvankelijk opgeschort omdat de bij de crisis betrokken medewerkers niet in staat zijn om, bovenop hun extra inzet voor de bestrijding van deze crisis, de gevraagde informatie te verzamelen. Wob-verzoeken over andere onderwerpen zijn niet opgeschort. Hoewel deze medewerkers nog steeds al hun aandacht richten op de bestrijding van de crisis, is het van belang dat ook recht wordt gedaan aan het belang van openbaarheid. Om de Wob-verzoeken toch te kunnen behandelen worden nu extra mensen aangenomen, die zich gaan richten op het verzamelen en beoordelen van de met de Wob-verzoeken gevraagde informatie.”

Het ministerie van VWS heeft inmiddels 65 Wob-verzoeken over corona ontvangen.

Lees ook:
Pieter Klein: Wob-verzoek bij ministerie van Volksgezondheid opgeschort door “overmacht” (17 april 2020)
Kamervragen over opschorting Wob-verzoeken door ministerie van Volksgezondheid (21 april 2020)
Vertraagde Wob-verzoeken door corona: rechter heeft begrip maar reageren moet (23 april 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.