— dinsdag 25 augustus 2020, 12:52 | 0 reacties, praat mee

Lokale omroep RTV Maastricht dreigt subsidie te verliezen

© L1

De gemeente Maastricht moet 25 miljoen euro bezuinigen en een van de bezuinigingsmaatregelen treft de lokale omroep RTV Maastricht. De gemeente Maastricht wil de jaarlijkse subsidie van drie ton intrekken, meldt L1.

De gemeente Maastricht moet 25 miljoen euro bezuinigen en een van de bezuinigingsmaatregelen treft de lokale omroep RTV Maastricht. De gemeente Maastricht wil de jaarlijkse subsidie van drie ton intrekken, meldt L1.

Als het plan doorgaat komt RTV Maastricht acuut in de problemen, want het is driekwart van het totale budget van de omroep. Volgens Francois Lenaerts, directeur van RTV Maastricht, betekent dat ontslag van personeel, geen ruimte meer hebben om alle vrijwilligers te begeleiden en de lokale journalistiek stopt.

NLPO, het samenwerkingsverband voor de lokale publieke omroep in Nederland, zegt op Twitter begrip te hebben voor de financiële situatie waarin veel gemeenten zich momenteel bevinden en het tekort aan middelen vanuit het Rijk. Tegelijkertijd vinden we dat gemeenten zorgvuldig moeten afwegen welke bezuinigingen toegepast kunnen worden. “Deze bezuiniging heeft als gevolg dat de omroep niet meer kan voldoen aan het wettelijk verplichte Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA). Alles wat in al die jaren met financiële steun van de gemeente is opgebouwd zal grotendeels verdwijnen. [...] De altijd door de gemeenteraad gewenste en gekoesterde lokale journalistiek zal hiermee aangetast worden, met gevolgen voor het democratische proces in de gemeente Maastricht.”

Lokale omroepen hebben al een structureel slechte financiële uitgangspositie meldde het Commissariaat voor de Media (CvdM) begin dit jaar. De coronacrisis heeft dat nog eens verergerd. Veel lokale omroepen zien de advertentie-inkomsten dalen en het aantal opdrachten teruglopen. Meer bij L1

Lees ook:
Slechts drie provincies bieden specifieke steun aan journalistiek in regio (30 juni 2020)
Opinie: De coronacrisis is vooral een gemiste kans de lokale media anders te organiseren (25 juni 2020)
Proef met lokale omroepen jaar korter door noodfonds (28 mei 2020)
Rijk stort 24 miljoen euro in tijdelijk steunfonds lokale media (28 mei 2020)
Slob: noodsteun media wellicht een sigaar uit eigen doos, maar het alternatief was erger (27 mei 2020)
Kritiek op steunfonds lokale media: geld komt verkeerd terecht (25 mei 2020)
Steunfonds voor huis-aan-huiskranten en lokale omroepen is open (11 april 2020)

Bekijk meer van

RTV Maastricht Maastricht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.