training eu starters

— dinsdag 11 februari 2020, 11:13 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat voor de Media: te weinig geld voor lokale omroepen

© Remko de Waal / ANP

De gemeentelijke bekostiging voor lokale omroepen is vaak niet toereikend. Dat stelt het Commissariaat voor de Media (CvdM) in zijn driejaarlijkse rapportage. Laatste wijziging: 11 februari 2020, 17:41

Op grond van de Mediaregeling waren 241 media-instellingen verplicht over 2018 een financiële verantwoording aan te leveren bij het Commissariaat. In totaal werd door 227 (94%) van deze media-instellingen voldaan aan deze informatieplicht. De respons ligt daarmee op ongeveer hetzelfde niveau als de afgelopen drie jaren (gemiddeld 96%).

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de plaatselijke omroep te steunen. Vrijwel alle gemeenten doen dat: 72 procent betaalt het adviesbedrag van 1,25 euro per huishouden.

Toch was 28 procent van de lokale omroepen in 2018 “financieel ongezond”, blijkt uit het rapport. Dat jaar onderhielden 346 van de 380 gemeenten een lokale omroep, voor in totaal 16,46 miljoen euro. De 247 omroepen moeten ook 40 procent van de inkomsten zelf binnenhalen. Dat lukte slechts 37 procent.

Uit de evaluatie blijkt verder dat gemeenten de redactionele en journalistieke onafhankelijkheid van de media-instellingen respecteren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.