NVJ vraagt minister Slob om aanvullende noodmaatregelen voor lokale en regionale nieuwsmedia

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vraagt minister Arie Slob meer te doen voor lokale en regionale nieuwsmedia die in nood verkeren. In een brief stelt de NVJ dat het pakket noodmaatregelen dat door kabinet is afgekondigd in meerdere opzichten "niet afdoende" is. De brief volgt op een noodkreet van brancheorganisaties NLPO en de NNP dat de sector het zwaar te verduren heeft tijdens de coronacrisis.
De NLPO, de brancheorganisatie voor de lokale publieke omroepen, liet vandaag weten dat het verwacht dat door de coronacrisis over twee maanden één op de vijf lokale omroepen in dermate grote financiële problemen verkeert dat het de activiteiten moet staken. Dit zegt Marc Visch, directeur van de NLPO. De schade door de noodmaatregelen bedraagt voor de lokale omroepsector als geheel zo’n 350.000 euro per week.
Dat komt boven een al structureel slechte financiële uitgangspositie van bijna alle lokale omroepen. Het Commissariaat voor de Media waarschuwde onlangs nog voor het grote aantal lokale omroepen dat zich met grote financiële problemen geconfronteerd ziet.
Door de crisis zien ook lokale omroepen het aantal opdrachten teruglopen en zijn de reclame-inkomsten tot nul gereduceerd. Daarnaast zien lokale omroepen zich tegelijkertijd geconfronteerd met extra uitgaven als gevolg van een explosief toegenomen vraag onder kijkers en luisteraars. Visch: “Inmiddels toont de coronacrisis aan dat ons land de lokale omroepen nu harder nodig heeft dan ooit. Tegelijk betekent de crisis voor veel lokale omroepen mogelijk de nekslag. Dat zou heel zuur zijn.”
Regionale en lokale kranten
Eerder gaf ook branchevereniging NNP aan dat bij uitgevers 60 en 80 procent van advertenties wordt geannuleerd. Partijen willen dat het kabinet zich gaat inzetten voor het voortbestaan van lokale en regionale kranten.
De NVJ ondersteunt van harte het pleidooi van NNP en NLPO voor overheidssteun om gedurende de coronacrisis de lokale en regionale nieuwsvoorziening overeind te houden. “Regionale uitgeverijen en omroepen maken dankbaar gebruik van de door de Rijksoverheid genomen crisismaatregelingen, maar deze zijn niet toereikend. De steunmaatregelen van het kabinet zijn gebaseerd op loonkosten. De werkelijkheid van veel mediabedrijven is dat tot 30 procent van hun kosten freelancerskosten zijn waarvoor de loonsubsidie geen soelaas biedt. Dat leidt ertoe dat massaal afscheid wordt genomen van freelancers.”
De NVJ pleit dan ook voor direct beschikbare liquiditeitssteun, een tijdelijke overname van alle overige doorlopende kosten zoals huur, drukkosten, rente van leningen, volledige compensatie van de Werktijdsverkorting (in plaats van 90 procent), een aanvullend noodfonds waarbij 30 procent van de totale loonkosten specifiek beschikbaar wordt gesteld voor opdrachten aan zelfstandige (foto)journalisten - volgens de beroepsvereniging cruciaal ook indien vaste medewerkers getroffen worden door het coronavirus- en compensatie voor verlies aan advertentie-inkomsten voor lokale en regionale omroepen.
Lees ook:
Coalitiepartijen willen steun voor lokale en regionale krantenuitgevers (30 maart 2020)
Praat mee