— dinsdag 30 juni 2020, 09:35 | 1 reactie, praat mee

Slechts drie provincies bieden specifieke steun aan journalistiek in regio

© Lex van Lieshout / ANP

Alleen Groningen, Brabant en Zuid-Holland bieden specifieke steun aan journalistiek in regio, meldt het Simuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ).

In alle twaalf provincies heersen zorgen over de verschraling van lokale en regionale journalistiek, maar hoe daarnaar wordt gehandeld, loopt uiteen. Een rondgang van de SvdJ langs de twaalf provincies toont aan: de verschraling van journalistiek in de regio is vergelijkbaar, maar de mate van steun verschilt.

Groningen en Noord-Brabant zijn op dit moment, naast Zuid-Holland, de enige provincies met een duidelijk mediabeleid. Beide hebben een financiële regeling ter ondersteuning van onderzoeksjournalistiek, met een omvang van respectievelijk 97.600 en 90.000 euro. Friesland maakte recent bekend dat de provincie dit jaar 100.000 euro in gaat zetten voor de regionale en lokale media. De regeling moet nog worden uitgewerkt, maar is onderdeel van een groot initiatief met geld ter ‘ondersteuning van de Friese gemeenschap’.

Limburg, Flevoland, Noord-Holland, Drenthe, Overijssel en Zeeland vallen in de groep met provincies die de journalistiek niet financieel steunen. Daarnaast zijn er provincies waar op dit moment onderzocht wordt of en hoe journalistiek moet worden gesteund. Dat zijn in elk geval Utrecht en Gelderland. Meer bij de SvdJ

Praat mee

1 reactie

Bob Lagaaij, 30 juni 2020, 17:19

Provinciale steun voor regionale en plaatselijke journalistiek is natuurlijk prima maar wegen we dan wel even af of zo’n nuttige donatie gaat naar - bijvoorbeeld - kranten van de royaal en steeds meer verdienende
Persgroep?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.