basis naar compleet

— maandag 17 februari 2020, 15:12 | 0 reacties, praat mee

Zou dat hogere freelance tarief er dan toch ooit komen?

Ook bij de omroepen wordt - © Foto: Eric Brinkhost

Journalistiek. Of het nou om tekst of beeld gaat; het is een vak dat alleen in onafhankelijkheid gedijt en een fatsoenlijke beloning verdient. Ingewikkelder is het niet. In de praktijk vaak wel. In Nederland is met name de slechte beloning van freelancers een probleem. Langzaam maar zeker komt daar een kentering in. een overzicht. Laatste wijziging: 18 februari 2020, 09:00

Op basis van resultaten uit het verleden kan de toekomst niet hetzelfde blijven. Oordeel zelf of je ook van mening bent dat de kans groter is dan ooit dat de concurrentie op loonkosten in de journalistiek nu eindelijk eens wordt aangepakt. Zodat het bijvoorbeeld niet meer loont om journalisten te ontslaan en goedkoper terug te huren.

 • mei 2017. Journalisten overhandigen het witboek Journalistiek heeft een Prijs aan de uitgevers. Het is onderdeel van een campagne waarbij journalisten actie voeren voor het behoud van kwaliteitsjournalistiek en voor een fatsoenlijk inkomen voor alle journalisten.
 • januari 2019. Ruim 450 fotojournalisten protesteren tegen de slechte fototarieven. Ze leveren een dag lang geen foto’s.
 • januari 2019. Het ANP verhoogt de fototarieven met 5 procent.
 • mei 2019. Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing spreekt de Persvrijheidslezing uit. “Want hoe goed een mens de zaken ook kan scheiden, het continue op- en afzetten van commerciële petten tast het belangrijkste kapitaal van de journalistiek aan: de onafhankelijkheid.”
 • september 2019. Freelancers en mensen in vaste dienst bij de Volkskrant tekenen een petitie waarin om betere werkomstandigheden voor freelancers wordt gevraagd. De hoofdredactie laat weten in gesprek te gaan.
 • november 2019. Britt van Uem en Rogier Rogier winnen hun rechtszaak tegen DPG Media. De kantonrechter kent hen voor hun artikelen en foto’s een 50 procent hoger tarief toe.
 • november 2019. In de nieuwe cao voor architectenbureaus is vastgelegd dat freelancers minimaal 150 procent van het cao-loon verdienen. Dat kan als voorbeeld dienen voor de journalistiek.
 • november 2019. Toezichthouder ACM maakt bekend dat Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in sommige gevallen gezamenlijk afspraken mogen maken over hun tarief. Dat kan bijvoorbeeld om op het bestaansminimum te komen. Maar ook zzp’ers die zij-aan-zij werken met werknemers in hun sector mogen tariefafspraken maken.
 • januari 2020: DPG Media verhoogt het basistarief voor journalistieke producties van 13 cent naar 14,5 cent per woord.
 • februari 2020. Zo’n 55 freelancers komen een dag niet werken bij NRC Handelsblad. Uit onvrede over hun onzekere positie en slechte tarieven. Ze waarderen het begrip dat de hoofdredactie voor hun positie heeft maar vinden dat het te lang duurt voordat er wat verbetert.
 • februari 2020. De NVJ bereidt een gezamenlijke rechtszaak tegen DPG Media voor om voor ruim 20 journalisten een beter tarief te regelen op basis van het vonnis in de zaak van Britt van Uem en Ruud Rogier.
 • februari 2020. De Tweede Kamer voert een debat over de toekomst van werk en neemt een aantal moties aan om flexwerk terug te dringen en beter te regelen.
 • februari 2020. Een groeiende groep freelancers is zich aan het verenigen om op te komen voor een betere positie van freelancers en voor professionele tarieven. Onlangs hebben zij teams gevormd die zich hier voor gaan inzetten. De NVJ begeleidt hen.
 • februari 2020. Freelancer Dieuwertje Kuijpers spreekt een column uit bij de presentatie van het boek De Nieuwe Freelancer. Die wordt veel gedeeld op social media. Ze roept collega’s op solidair met elkaar te zijn. Nu spelen uitgevers journalisten tegen elkaar uit met als gevolg lage tarieven.
 • maart 2020. De NVJ praat met 4 grote uitgevers over het tarief en de werkomstandigheden van freelancers. Dat is de uitkomst van het cao-overleg. Het lukte niet om aan de cao-tafel al afspraken te maken. Of de NVJ behaalt resultaat bij de 4 uitgevers of het onderwerp komt terug bij de komende cao-onderhandelingen.

 • Tip de redactie

  Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

  Praat mee

  Colofon

  Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

  Uitgever

  Dolf Rogmans

  Postadres

  Villamedia Uitgeverij BV
  Postbus 75997
  1070 AZ Amsterdam

  Bezoekadres

  Johannes Vermeerstraat 22
  1071 DR Amsterdam

  Factuurgegevens

  Villamedia Uitgeverij BV
  Johannes Vermeerstraat 22
  1071 DR Amsterdam

  Contact

  redactie@villamedia.nl

  Redactie (tips?)

  Chris Helt, hoofdredacteur

  Marjolein Slats, coördinator magazine

  Linda Nab, redacteur

  Lars Pasveer, redacteur

  Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

  Rutger de Quay, redacteur

  Nick Kivits, redacteur

  Sales

  Sofia van Wijk

  Emiel Smit

  Teddy van der Laan

  Webbeheer

  Marc Willemsen

  Vacatures & advertenties

  vacatures@villamedia.nl

  Bereik

  Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

  Rechten

  Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.