Journalistiek. Of het nou om tekst of beeld gaat; het is een vak dat alleen in onafhankelijkheid gedijt en een fatsoenlijke beloning verdient. Ingewikkelder is het niet. In de praktijk vaak wel. In Nederland is met name de slechte beloning van freelancers een probleem. Langzaam maar zeker komt daar een kentering in. een overzicht.
Laatste wijziging: 18 februari 2020, 09:00
Op basis van resultaten uit het verleden kan de toekomst niet hetzelfde blijven. Oordeel zelf of je ook van mening bent dat de kans groter is dan ooit dat de concurrentie op loonkosten in de journalistiek nu eindelijk eens wordt aangepakt. Zodat het bijvoorbeeld niet meer loont om journalisten te ontslaan en goedkoper terug te huren.
mei 2017. Journalisten overhandigen het witboek Journalistiek heeft een Prijs aan de uitgevers. Het is onderdeel van een campagne waarbij journalisten actie voeren voor het behoud van kwaliteitsjournalistiek en voor een fatsoenlijk inkomen voor alle journalisten.
mei 2019. Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing spreekt de Persvrijheidslezing uit. “Want hoe goed een mens de zaken ook kan scheiden, het continue op- en afzetten van commerciële petten tast het belangrijkste kapitaal van de journalistiek aan: de onafhankelijkheid.”
september 2019. Freelancers en mensen in vaste dienst bij de Volkskrant tekenen een petitie waarin om betere werkomstandigheden voor freelancers wordt gevraagd. De hoofdredactie laat weten in gesprek te gaan.
november 2019. Britt van Uem en Rogier Rogier winnen hun rechtszaak tegen DPG Media. De kantonrechter kent hen voor hun artikelen en foto’s een 50 procent hoger tarief toe.
november 2019. Toezichthouder ACM maakt bekend dat Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in sommige gevallen gezamenlijk afspraken mogen maken over hun tarief. Dat kan bijvoorbeeld om op het bestaansminimum te komen. Maar ook zzp’ers die zij-aan-zij werken met werknemers in hun sector mogen tariefafspraken maken.
februari 2020. Zo’n 55 freelancers komen een dag niet werken bij NRC Handelsblad. Uit onvrede over hun onzekere positie en slechte tarieven. Ze waarderen het begrip dat de hoofdredactie voor hun positie heeft maar vinden dat het te lang duurt voordat er wat verbetert.
februari 2020. De NVJ bereidt een gezamenlijke rechtszaak tegen DPG Media voor om voor ruim 20 journalisten een beter tarief te regelen op basis van het vonnis in de zaak van Britt van Uem en Ruud Rogier.
februari 2020. Freelancer Dieuwertje Kuijpers spreekt een column uit bij de presentatie van het boek De Nieuwe Freelancer. Die wordt veel gedeeld op social media. Ze roept collega’s op solidair met elkaar te zijn. Nu spelen uitgevers journalisten tegen elkaar uit met als gevolg lage tarieven.
maart 2020. De NVJ praat met 4 grote uitgevers over het tarief en de werkomstandigheden van freelancers. Dat is de uitkomst van het cao-overleg. Het lukte niet om aan de cao-tafel al afspraken te maken. Of de NVJ behaalt resultaat bij de 4 uitgevers of het onderwerp komt terug bij de komende cao-onderhandelingen.
Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het
platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen:
publeaks.nl/villamedia
Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.
Praat mee