ANP verhoogt tarieven voor fotografen met vijf procent

UPDATE Het ANP gaat de tarieven voor fotografen met vijf procent verhogen. Dat blijkt uit een brief van het ANP en Hollandse Hoogte die is gestuurd naar de NVF/NVJ over de verschillende opdrachtmodellen tussen het fotocollectief en het persbureau. ANP geeft aan de nieuwsfotografie op een andere manier te gaan organiseren. De NVF/NVJ is blij met de toenadering van het ANP.
Sinds de aangekondigde overname van Hollandse Hoogte door het ANP was er veel onzekerheid over de verschillende opdrachtmodellen van beide organisaties. ANP koopt bijvoorbeeld foto’s af, terwijl bij Hollandse Hoogte de fotografen alle rechten behouden.
Uit de brief blijkt dat het ANP in de toekomst met drie modellen gaat werken, die ‘enigszins hybride zijn’. Het gaat dan om “afkoop: in een aantal gevallen zullen we de fotograaf dagvergoedingen en onkosten blijven betalen en hun rechten daarmee overnemen. Voorschot: om alle belangrijke nieuwsevents te coveren en om zeker te zijn van kwaliteit zullen we fotografen vaak voorschotten (plus onkosten) betalen om hun te verzekeren van opbrengsten, ook als de beelden weinig worden afgenomen. En als laatste ondernemerschap: er zijn nieuwsevents waarvan we weten dat ondernemende fotografen zorgen voor een kwalitatief aanbod. Fotografen bieden
spontaan aan of de fotoredactie wijst op gebeurtenissen waarbij we beeldvraag verwachten.”
Overeenkomsten worden vooraf gemaakt tussen de ANP-fotoredactie en de fotograaf en je kan niet meer wisselen tussen de modellen. Ook geeft het ANP aan dat nog niet duidelijk is in welke mate ze gebruik gaan maken van de drie vormen.
Het ANP waarschuwt dat het met een aantal uitgevers nog tot 2020 een overeenkomst heeft waarin nieuwsfoto’s niet apart afgerekend kunnen worden. “Het nieuwe model wordt dus zeer geleidelijk ingevoerd waarbij het aantal afkoop-opdrachten nog behoorlijk groot zal blijven.”
Het persbureau benadrukt verder dat het tegemoet komt aan de wens dat fotografen vaker de rechten van foto’s wil behouden. Ook wordt de dag- en opdrachtvergoeding per 1 februari met vijf procent verhoogd.
Betere tarieven was een van de eisen van de NVF/NVJ. Op 25 januari zullen ruim 200 fotografen het werk neerleggen en actie voeren tegen de lage fototarieven. Het ANP zegt geen problemen te verwachten met het op peil houden van het foto-aanbod op die dag als zoveel fotografen het werk neerleggen. “De journalistiek gaat gewoon door en zo hoort het ook. Ik denk ook dat de actie zelf gefotografeerd wordt,” aldus ANP-directeur Martijn Bennis.
UPDATE “De NVJ/NVF juicht de toenadering van het ANP toe. Het is een goed signaal. De stem van fotografen wordt gehoord. Of de toenadering genoeg is - tarieven 5 procent omhoog - moet nog blijken. Veel blijft in de brief van ANP onduidelijk. Aanstaande donderdag spreekt de NVF met het ANP. Daar moeten nog veel zaken worden besproken. Bovendien moeten we het met de leden bespreken,” aldus Rosa Garcia Lopez, secretaris NVF.
De acties gaan hoe dan ook door. “De NVF/NVJ hebben verschillende mediaorganisaties aangeschreven. Het gaat niet alleen om het ANP maar ook om alle andere mediaorganisaties die gehoor moeten geven aan de eisen. “
Lees ook:
Integratie rechtenmodel Hollandse Hoogte bij ANP ‘kost tijd’ (20 september 2018)
ANP neemt fotobureau Hollandse Hoogte over (13 juni 2018)
Ruim 200 fotojournalisten bereid werk neer te leggen (9 januari 2019)
Praat mee