— donderdag 11 maart 2021, 08:58 | 0 reacties, praat mee

NVJ en Mediafederatie praten nu wel over tarieven voor freelancers

Wat tijdens de recente cao-onderhandelingen niet mogelijk was, gebeurt nu wel. De NVJ en de Mediafederatie (werkgevers in de uitgeverijen) praten over het afsluiten van een fair practice code, bedoeld om onder meer minimumtarieven vast te leggen. De NVJ meldt aan haar leden dat daarover wordt onderhandeld.

De NVJ spreekt over een ‘hoopvolle ontwikkeling’.

In 2020 heeft de NVJ al een fair practice code voor freelancers afgesproken met de publieke omroepen. Deze dient voor de NVJ als basis voor de gesprekken die nu met de Mediafederatie lopen. ‘Het is nog te vroeg om de uitkomst van de gesprekken te voorspellen, maar het feit dat wij aan tafel zitten, is al een goed teken’, aldus de NVJ.

Op hoofdlijnen zouden de NVJ en de werkgevers in het uitgeverijbedrijf het met elkaar eens zijn: freelance inzet mag in financieel opzicht geen verdienmodel zijn. De financiële vergoeding van freelancers dient daarvoor gerelateerd te zijn aan de salarissen van hun collega’s in vaste dienst.

Bij de publieke omroepen heeft dat geleid tot een minimumtarief van 32 euro per uur voor een beginnende journalist en 37 euro per uur voor een gevorderde. Dat tarief stijgt mee de cao-lonen. De publieke omroepen hebben bovendien toegezegd hun best te dien dat het minimumtarief ook bij buiten-producenten wordt gebruikt.

De gesprekken over de freelance tarieven voor (foto)journalisten kennen inmiddels een aardige geschiedenis. Hier een overzicht daarvan.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.