NVJ en Mediafederatie praten nu wel over tarieven voor freelancers

Wat tijdens de recente cao-onderhandelingen niet mogelijk was, gebeurt nu wel. De NVJ en de Mediafederatie (werkgevers in de uitgeverijen) praten over het afsluiten van een fair practice code, bedoeld om onder meer minimumtarieven vast te leggen. De NVJ meldt aan haar leden dat daarover wordt onderhandeld.
De NVJ spreekt over een ‘hoopvolle ontwikkeling’.
In 2020 heeft de NVJ al een fair practice code voor freelancers afgesproken met de publieke omroepen. Deze dient voor de NVJ als basis voor de gesprekken die nu met de Mediafederatie lopen. ‘Het is nog te vroeg om de uitkomst van de gesprekken te voorspellen, maar het feit dat wij aan tafel zitten, is al een goed teken’, aldus de NVJ.
Op hoofdlijnen zouden de NVJ en de werkgevers in het uitgeverijbedrijf het met elkaar eens zijn: freelance inzet mag in financieel opzicht geen verdienmodel zijn. De financiële vergoeding van freelancers dient daarvoor gerelateerd te zijn aan de salarissen van hun collega’s in vaste dienst.
Bij de publieke omroepen heeft dat geleid tot een minimumtarief van 32 euro per uur voor een beginnende journalist en 37 euro per uur voor een gevorderde. Dat tarief stijgt mee de cao-lonen. De publieke omroepen hebben bovendien toegezegd hun best te dien dat het minimumtarief ook bij buiten-producenten wordt gebruikt.
De gesprekken over de freelance tarieven voor (foto)journalisten kennen inmiddels een aardige geschiedenis. Hier een overzicht daarvan.
Praat mee