— woensdag 20 november 2019, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Minimumtarief nieuwe architecten-cao mogelijk voorbeeld voor zzp’ers in de journalistiek

ANP

Een nieuwe cao voor architectenbureaus kan mogelijk als uitgangspunt dienen voor andere sectoren met veel freelancers, zoals de journalistiek. In de nieuwe cao is namelijk - voor het eerst - een bodemtarief vastgelegd. Werkgevers, werknemers en opdrachtgevers moeten zich daaraan houden, meldt Het Financieele Dagblad. Laatste wijziging: 21 november 2019, 09:33

De verwachting is dat deze uitbreiding zal leiden tot cao’s waarin een minimumtarief wordt opgenomen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft interesse maar ook de Kunstenbond heeft de totstandkoming van deze eerste ‘collectieve arbeids- en opdrachtovereenkomst’ of caoo van dichtbij gevolgd.

Mededingingswaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft met de nu bekrachtigde constructie geen problemen, omdat het onlangs een leidraad bedacht waarbij freelancers die zij-aan-zij hetzelfde werk doen als werknemers in vaste dienst, zijn vrijgesteld van beperkingen rond prijsafspraken.

De NVJ was afgelopen zomer niet onverdeeld gelukkig met die nieuwe leidraad.

In de cao voor architectenbureaus is nu vastgelegd dat identiek werk door een zelfstandige, onder vergelijkbare omstandigheden uitgevoerd, moet worden beloond met 150 procent van het bruto-werknemersloon. “Anders ontstaat een rechtsvermoeden van werknemerschap, dat bij de cao-geschillencommissie moet worden gemeld”, schrijft het FD.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.