Smartocto userneeds

— vrijdag 1 november 2019, 12:45 | 1 reactie, praat mee

Freelancers winnen rechtszaak tegen DPG Media voor betere betaling

Van Uem, advocaat Volgenant en Rogier bij aanvang van de zitting in april 2019 - © Eric Brinkhorst / ANP

UPDATE Freelance journalist Britt van Uem en freelance fotograaf Ruud Rogier hadden beiden meer betaald moeten worden voor hun werk voor DPG Media (voorheen de Persgroep). Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam in twee individuele rechtszaken die de freelancers hadden aangespannen tegen de uitgeverij. DPG Media moet deze beide freelancers daarom nog extra betalen voor werk dat zij in 2018 hebben gedaan. DPG Media zal de overwegingen in het vonnis bestuderen en overwegen of het nodig is in hoger beroep een uitspraak te vragen. De NVJ spreekt van een historische uitspraak. Laatste wijziging: 4 november 2019, 11:00

Van Uem en Rogier eisten een hogere vergoeding voor hun werk voor de regionale kranten van de DPG Media. Hoewel Van Uem en Rogier ieder op zich een zaak aanspanden tegen de uitgeverij, werden beide zaken samen behandeld. Nadat de zaak al twee keer was aangehouden en er door de rechtbank om aanvullende informatie was gevraagd, heeft de rechter nu wel uitspraak gedaan.

De rechter oordeelt dat DPG Media Ruud Rogier 65 euro per foto moet betalen. Het tarief van 42 euro per foto is “niet billijk”. Bij Van Uem noemt de rechtbank het bedrag van 13 cent per woord ook niet billijk, dat moet 21 cent per woord worden. Als aanvulling noemt de rechtbank Amsterdam de marktpositie van DPG Media ook nog van belang: “Er zijn (nog) slechts enkele grote spelers op de markt, zodat de onderhandelingspositie van een individuele journalist niet sterk is.” DPG Media wordt veroordeeld tot het betalen van achterstallige vergoeding. Rogier krijgt nog 299 euro en Van Uem 302,62 euro.

Ruud Rogier noemt deze uitspraak “een positieve ontwikkeling in het herstel van een scheve verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.” “Fijn dat de boodschap begrepen is. Journalistiek werk, in woord of beeld, door zelfstandigen gemaakt behoord billijk te worden vergoed.” Ook van Uem is tevreden. “Ik ben heel blij dat ook de rechter heeft geoordeeld dat freelancers op dezelfde manier gewaardeerd en gehonoreerd moeten worden als hun collega’s in vaste dienst die hetzelfde werk doen.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) hebben Van Uem en Rogier ondersteund bij deze rechtszaak en zijn verheugd met deze uitspraak, zo laten ze weten in een persbericht. NVJ en NVF secretaris, Rosa García López: “Dit is een onvoorstelbare hoopvolle dag voor alle zelfstandig werkende (foto)journalisten en in het bijzonder voor de freelancers Van Uem en Rogier. De rechter erkent met deze uitspraak dat de huidige regionale tarieven van DPG Media (voorheen De Persgroep) te laag zijn en heeft ze daarom met vijftig procent naar boven bijgesteld.”

“Dit is een historische uitspraak die gevolgen heeft voor alle zelfstandige (foto)journalisten in heel Nederland. De NVJ gaat met alle mediaorganisaties in gesprek om betere tarieven voor alle freelancers te bewerkstelligen.” Volgens de NVJ is dit “de eerste keer dat twee freelancers een appèl hebben gedaan op de Wet Auteurscontractenrecht. In deze wet staat dat makers zoals zelfstandige (foto)journalisten recht hebben op een billijke vergoeding. De rechter heeft nu voor het eerst sinds de in werking-treding van de wet invulling gegeven aan wat billijk is. De rechter heeft duidelijk gemaakt waar hij deze vergoeding op baseert en hoe hij de weging heeft gemaakt.”

DPG Media draait ook op voor de proceskosten. In een reactie zegt Bart Verkade, zakelijk directeur DPG Media, het volgende: “De kantonrechter heeft bepaald dat beide freelancers recht hebben op een aanvullende betaling van DPG Media. Bij fotografie verwijst hij naar het feit dat DPG Media de fotograaf niet per opdracht betaalde, maar per gepubliceerde foto. Bij tekst stelt hij vast dat de freelancer in kwestie ervaren is en vindt hij in dat geval 21 cent per woord passend, het hoogste tarief dat de regionale media van DPG nu al hanteren voor ervaren freelancers.”

“DPG Media zal de overwegingen in het vonnis bestuderen en overwegen of het nodig is in hoger beroep een uitspraak te vragen. Tegelijk onderzoeken wij op welke manier dit vonnis van invloed zou zijn op de werkwijze bij onze regionale media. Regionale journalistiek is van belang voor DPG Media en wij investeren in de toekomst daarvan, met journalisten in vaste dienst en freelancers. Het is belangrijk voor alle betrokkenen dat ook regionale journalistiek rendabel blijft. Wij zullen ons blijven inzetten daarvoor een toekomstvast model te behouden.” Overigens is het voor DPG Media niet mogelijk om in hoger beroep te gaan. Civiele vorderingen onder de 1750 euro worden niet in hoger beroep behandeld, meldt Wet en recht.

Lees ook:
Freelancers Van Uem en Rogier eisen hogere vergoedingen van de Persgroep (3 april 2019)
Lancering campagne ‘Fotojournalistiek Heeft Een Prijs’ (1 november 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jaap van Peperstraten, 9 november 2019, 14:07

21 cent per woord is eigenlijk ook nog erg weinig. Nog niet zo lang geleden waren er nog enkele opdrachtgevers die tussen de 40 en 50 cent per woord betaalden. ik ben bang dat die opdrachtgevers met hun tarieven teruggaan naar 21 cent en daarbij verwijzen naar deze rechterlijke uitspraak. Ondertussen wordt alles duurder en hebben we dit jaar een inflatie van 2,65%. Kortom, wat gaan freelance journalisten hier nu werkelijk mee opschieten?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.