website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Actiedag fotografen van start

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in fotografie op vrijdag 25 januari 2019, 08:15

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen.

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen.

Nieuws UPDATE Vandaag protesteren ruim 450 fotojournalisten tegen de slechte tarieven. De aftrap van de actie was te lezen in het AD en De Telegraaf. Een paginagrote advertentie met namen van 300 fotografen die de actie ondersteunen.

In de advertentie staat de tekst: “Vandaag leggen wij, ruim 400 fotojournalisten, het werk neer. Mediabedrijven, onze opdrachtgevers, betalen onthutsend lage tarieven. En dat terwijl ons vak zo belangrijk is voor het goed functioneren van een democratie. Beeld, in welke vorm dan ook, mag nooit een sluitpost zijn. Daarom voeren we actie en eisen we toekomstbestendige tarieven. Kwaliteit heeft een prijs. Fotojournalistiek heeft een prijs.” 

De actie is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Fotografen NVF en belangenorganisatie Dupho.

In Den Haag verzamelden zich zo’n 175 fotografen bij het ANP, een van de mediabedrijven die een brief hebben ontvangen met de oproep om zich te committeren aan toekomstbestendige fototarieven. Het ANP heeft al laten weten de prijzen te verhogen. De actie behelst verder dat de actievoerende fotografen geen foto’s leveren aan media of beeldbanken die aan media leveren. De voorzitter van de NVJ heeft ook een oproep gedaan aan leden om vrijdag solidair te zijn met de actievoerende fotojournalisten. “We hebben elkaar nodig om de kern van ons vak overeind te houden. We vragen jullie om de staking van de fotojournalisten te ondersteunen door geen stockmateriaal in te zetten en het ontbreken van nieuwsfoto’s zichtbaar te maken in het medium waarvoor jullie werken”, schrijft de voorzitter.

Villamedia ondersteunt deze actie en zal dan ook de hele dag geen foto’s plaatsen, alleen maar zwart beeld met de hashtag #FotolozeVrijdag of #FotojournalistiekheefteenPrijs. 

UPDATE De acties gaan door na vrijdag 25 januari tot en met donderdag 31 januari in de vorm van een estafetteactie. Zo wordt er dinsdag 29 januari een bezoek gebracht aan de persgroep, 30 januari is Sanoma aan de beurt en 31 januari volgt TMG.

Lees ook:
Persgroep: fototarief omhoog als onze winst stijgt (23 januari 2019)
Tarievenoproer onder fotografen. Vrijdag 25 januari unieke eendagsstaking (21 januari 2019)
ANP verhoogt tarieven voor fotografen met vijf procent (15 januari 2019)
Ruim 200 fotojournalisten bereid werk neer te leggen (9 januari 2019)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.