basis naar compleet

— vrijdag 25 januari 2019, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Actiedag fotografen van start

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen.

UPDATE Vandaag protesteren ruim 450 fotojournalisten tegen de slechte tarieven. De aftrap van de actie was te lezen in het AD en De Telegraaf. Een paginagrote advertentie met namen van 300 fotografen die de actie ondersteunen. Laatste wijziging: 25 januari 2019, 12:27

In de advertentie staat de tekst: “Vandaag leggen wij, ruim 400 fotojournalisten, het werk neer. Mediabedrijven, onze opdrachtgevers, betalen onthutsend lage tarieven. En dat terwijl ons vak zo belangrijk is voor het goed functioneren van een democratie. Beeld, in welke vorm dan ook, mag nooit een sluitpost zijn. Daarom voeren we actie en eisen we toekomstbestendige tarieven. Kwaliteit heeft een prijs. Fotojournalistiek heeft een prijs.” 

De actie is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Fotografen NVF en belangenorganisatie Dupho.

In Den Haag verzamelden zich zo’n 175 fotografen bij het ANP, een van de mediabedrijven die een brief hebben ontvangen met de oproep om zich te committeren aan toekomstbestendige fototarieven. Het ANP heeft al laten weten de prijzen te verhogen. De actie behelst verder dat de actievoerende fotografen geen foto’s leveren aan media of beeldbanken die aan media leveren. De voorzitter van de NVJ heeft ook een oproep gedaan aan leden om vrijdag solidair te zijn met de actievoerende fotojournalisten. “We hebben elkaar nodig om de kern van ons vak overeind te houden. We vragen jullie om de staking van de fotojournalisten te ondersteunen door geen stockmateriaal in te zetten en het ontbreken van nieuwsfoto’s zichtbaar te maken in het medium waarvoor jullie werken”, schrijft de voorzitter.

Villamedia ondersteunt deze actie en zal dan ook de hele dag geen foto’s plaatsen, alleen maar zwart beeld met de hashtag #FotolozeVrijdag of #FotojournalistiekheefteenPrijs. 

UPDATE De acties gaan door na vrijdag 25 januari tot en met donderdag 31 januari in de vorm van een estafetteactie. Zo wordt er dinsdag 29 januari een bezoek gebracht aan de persgroep, 30 januari is Sanoma aan de beurt en 31 januari volgt TMG.

Lees ook:
Persgroep: fototarief omhoog als onze winst stijgt (23 januari 2019)
Tarievenoproer onder fotografen. Vrijdag 25 januari unieke eendagsstaking (21 januari 2019)
ANP verhoogt tarieven voor fotografen met vijf procent (15 januari 2019)
Ruim 200 fotojournalisten bereid werk neer te leggen (9 januari 2019)

Bekijk meer van

NVJNVF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.