Smartocto userneeds

— donderdag 31 maart 2022, 13:21 | 0 reacties, praat mee

Turkse aanklager wil moordzaak-Khashoggi overdragen aan Saudi-Arabië

Jamal Khashoggi in 2014 - © Hasan Jamali / AP

Een Turkse aanklager vraagt de rechtbank de zaak rond de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te staken en over te dragen aan de Saudische autoriteiten. Laatste wijziging: 31 maart 2022, 13:24

De officier van justitie zei dat de zaak moet worden overgedragen aan Saoedi-Arabië. De Saudische autoriteiten hadden gevraagd om de Turkse zaak over te nemen. De Turkse officier van justitie zegt dat hun verzoek moet worden ingewilligd omdat de verdachten buitenlandse staatsburgers waren, de arrestatiebevelen niet konden worden uitgevoerd en hun verklaringen niet konden worden afgenomen, meldt de BBC.

Het proces tegen 26 Saudi’s, beschuldigd van de moord op de journalist, startte in juli 2020, in hun afwezigheid. De volgende zitting in het proces is op 7 april.

Khashoggi werd voor het laatst gezien bij het binnenkomen van het Saudische consulaat op 2 oktober 2018. Hij probeerde papieren te krijgen die hij nodig had om te trouwen met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. De criticus van de Saudische regering zou zijn vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Turkse functionarissen denken dat zijn lichaam in stukken uit het consulaat is verwijderd. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Hatice Cengiz is geschokt door het voornemen van het Openbaar Ministerie en noemt het “verachtelijk”.

In december 2019 heeft de rechtbank van Riyad vijf mensen ter dood veroordeeld wegens “het plegen van en rechtstreeks deelnemen aan de moord op het slachtoffer”. De straffen werden later omgezet naar twintig jaar cel/Saudi-Arabië heeft in 2020 nog eens acht mensen veroordeeld voor hun aandeel in de moord. Vijf werden veroordeeld tot twintig jaar cel, drie anderen kregen gevangenisstraffen van zeven tot tien jaar opgelegd.

The Guardian meldde eind vorig jaar dat de minstens drie leden van het commando dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi om het leven heeft gebracht in alle luxe leven.

Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen vorig jaar in een rapport tot de conclusie dat de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman opdracht voor de moord had gegeven. Bin Salman ontkent dat en stelde deze maand in een interview dat Khashoggi te onbeduidend was om een moordopdracht voor af te geven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.