— maandag 1 maart 2021, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Oproep tot sancties tegen Saudische kroonprins na rapport over moordzaak journalist Khashoggi

© Sarah Silbiger / Reuters

De Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman zat achter de moord op de journalist en dissident Jamal Khashoggi, dat stelt een vrijdag vrijgegeven rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Diverse persvrijheidsorganisaties roepen op tot sancties, moord op journalisten mag niet ongestraft blijven. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al het 'Khashoggi-verbod' ingesteld, dat de VS in staat zal stellen visumbeperkingen op te leggen aan personen die namens buitenlandse regeringen journalisten en dissidenten aanvallen. Laatste wijziging: 2 maart 2021, 16:51

Volgens het rapport, heeft Mohammed Bin Salman de moord goedgekeurd en er waarschijnlijk ook de opdracht toe gegeven. Die conclusie is gebaseerd op de machtspositie die de kroonprins in Saudi-Arabië heeft en de betrokkenheid van een van zijn topadviseurs en anderen uit zijn directe omgeving. In het rapport wordt ook gesproken over de angstcultuur in het land: wie taken niet goed uitvoert, dreigt te worden gearresteerd of ontslagen. “Daardoor is het niet waarschijnlijk dat medewerkers opdrachten van Bin Salman ter discussie stellen of gevoelige dingen doen zonder zijn goedkeuring.”

Khashoggi ging begin oktober 2018 naar het Saudische consulaat in Istanbul om wat papierwerk rond zijn aanstaande huwelijk af te handelen, maar kwam nooit meer naar buiten. De journalist, die onder andere voor de Washington Post schreef, was kritisch op het Saudische regime.

Zijn lichaam zou na de moord in stukken zijn gezaagd en is nog altijd niet gevonden. Uit geluidsfragmenten die zijn vrijgegeven door de Turkse geheime dienst zou blijken dat hij met voorbedachte rade om het leven zou zijn gebracht. Saudi-Arabië heeft altijd volgehouden dat een losgeslagen team op eigen initiatief de journalist vermoordde. Het land heeft acht mensen veroordeeld voor hun aandeel in de moord.

De verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, twitterde nadat het rapport was vrijgegeven een foto van haar overleden partner met daarbij geschreven #justiceforjamal

Democracy for the Arab World Now (DAWN), een organisatie opgericht door Khashoggi, en persvrijheidsorganisatie CPJ, roepen op tot sancties voor de Saoedische kroonprins en iedereen die betrokken is bij de moord. DAWN roept de Amerikaanse regering op om alle sancties op te leggen die beschikbaar zijn onder de ‘Global Magnitsky Act’, bedoeld om mensenrechtenovertreders te straffen. Het is met die wet mogelijk om bijvoorbeeld bezittingen te bevriezen en een (in)reisverbod op te leggen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu al het ‘Khashoggi-verbod’ ingesteld, meldt Newsweek. Dat stelt de VS in staat visumbeperkingen op te leggen aan personen die namens buitenlandse regeringen journalisten en dissidenten aanvallen. De VS hebben al 76 Saudische individuen uit de VS verbannen “waarvan wordt aangenomen dat ze betrokken zijn geweest bij het bedreigen van dissidenten in het buitenland, en niet alleen beperkt tot de moord op Khashoggi,” aldus staatssecretaris Antony Blinken.

Rob de Wijk, van het Centrum voor Strategische Studies en hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Leiden, meldt bij de NOS echter dat die sancties weinig om het lijf hebben. “Dit behoort tot de bekende sancties voor vervelende mensen, net als in China of Rusland. Het levert niet veel op, al is het wel vervelend voor degene die het betreft. Je laat ermee merken dat je het niet met ze eens bent, maar het blijft grotendeels symbolisch natuurlijk.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.