— dinsdag 24 december 2019, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Vooral kritiek op doodvonnissen in zaak-Khashoggi

Internationaal is alleen maar kritisch gereageerd op de vonnissen in de moordzaak op journalist Jamal Khashoggi. In Saudi-Arabië werden maandag 5 mensen schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Amnesty International spreekt van een "schijnvertoning die gerechtigheid noch waarheid oplevert", meldt de NOS. Laatste wijziging: 24 december 2019, 09:34

De verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, noemt de vonnissen “te onrechtmatig om te worden geaccepteerd”. Ook de uitgever van The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi columns schreef, zegt teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Bestuursvoorzitter Fred Ryan schrijft dat de gang van zaken doet vermoeden dat een “schijnproces” heeft plaatsgevonden.

Ook Turkije, het land waar de moord plaatsvond, zegt dat rechtszaak niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Zo is het lichaam van Khashoggi nog altijd niet teruggevonden en is nog steeds niet duidelijk wie de opdracht tot de moord gaf.

De zoon van Khashoggi, Salah, liet op Twitter weten juist tevreden te zijn en dankte de Saudische rechterlijke macht voor een snelle rechtszaak. Een hoge Amerikaanse functionaris sprak van een “belangrijke stap” en moedigde Saudi-Arabië aan door te gaan met een eerlijk en transparant proces.

Khashoggi werd vorig jaar oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Hij was daar om papierwerk in orde te maken voor zijn aanstaande huwelijk. Er werd nooit meer iets van hem vernomen.

Later bleek dat hij vermoedelijk is vermoord door een Saudisch doodseskader dat de journalist opwachtte. Zijn lichaam zou in stukken zijn gesneden, maar is nog steeds niet gevonden.

In totaal stonden elf mensen terecht. Naast de vijf terdoodveroordeelden werden drie personen schuldig bevonden aan het verhullen van de moord. Zijn kregen samen 24 jaar celstraf.

Alle veroordeelden kunnen nog in beroep gaan. Onder de mensen die werden vrijgesproken is Saud al-Qahtani, een topadviseur van de kroonprins die door de VS met de moordoperatie in verband wordt gebracht.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.