Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 15 oktober 2018, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Celstraf en boetes voor wie ‘nepnieuws’ verspreidt over Saudi-Arabië

Een Turkse agent loopt het Saudische consulaat uit, waar journalist Khashoggi mogelijk werd vermoord | Sedat Suna / EPA

Saudi-Arabië dreigt iedereen die 'nepnieuws' verspreidt rond de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi voor het gerecht te slepen. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt of iemand de Saudische nationaliteit heeft of niet. Straffen gaan gepaard met potentieel forse boetes of jarenlange celstraf. Laatste wijziging: 15 oktober 2018, 15:15

Dat blijkt uit een afgelopen zaterdag gepubliceerd artikel in het regeringsgezinde dagblad Saudi Gazette, waarin de straffen voor rumormongers - handelaren in geruchten - worden aangekondigd. Naast vijf jaar celstraf is ook een boete voorzien van 3 miljoen Saudische riyal, ruim 6,5 ton in euro’s.

Het grensoverschrijdende dreigement lijkt op een recente veroordeling van twee Nieuw-Zeelandse vrouwen door een Israëlische rechtbank. De vrouwen, fans van de Nieuw-Zeelandszangeres Lorde, hadden haar gevraagd een concert in Israël af te zeggen. De twee werden veroordeeld onder een wet uit 2017, die het oproepen tot een boycot van Israël of Israëlische producten bestraft ongeacht waar ter wereld de oproep wordt gedaan.

De vrouwen kregen een boete van omgerekend bijna tienduizend euro. Dat bedrag is inmiddels al via donaties bijeen gebracht.

Hoe Saudi-Arabië de aangekondigde straffen denkt te gaan opleggen is niet bekend. Saudi-Arabië en Turkije hebben afgelopen weekend diplomatiek overleg gevoerd over de verdwijning van Khashoggi. Saudi-Arabië ontkent iets met zijn verdwijning van doen te hebben. Zolang de onduidelijkheid over het lot van Khashoggi voortduurt verliest het land internationaal veel gezicht.

Een groot aantal Westerse partners van een prestigieuze jaarlijkse investeringsconferentie hebben hun medewerking opgezegd, tot ergernis van de Saudische regering. Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken plaatste een tweet met dreigende taal aan critici en de belofte zelf ‘standvastig en glorieus’ te zullen zijn:

De Amerikaanse president Trump heeft in een interview gezegd dat hij strafmaatregelen tegen Saudi-Arabië niet uitsluit, maar weigert om een wapendeal van ruim 100 miljard af te zeggen. “Ik wil geen banen in gevaar brengen”, aldus Trump in het CBS-programma 60 Minutes. Volgens hem zijn er voldoende andere manieren om het land te straffen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.