— vrijdag 3 juli 2020, 13:43 | 0 reacties, praat mee

Proces in Turkije tegen verdachten van moord Jamal Khashoggi van start

Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khasoggi, verlaat de rechtbank in Istanbul - © Murad Sezer / Reuters

In de Turkse hoofdstad Istanbul is het proces begonnen tegen twintig Saudische verdachten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Laatste wijziging: 6 juli 2020, 08:24

Khashoggi werd in 2018 in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul gedood, toen hij daar wat papierwerk rond zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz af kwam handelen. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Zijn lichaam is nooit gevonden. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saoedi-Arabië.

Bij de rechtszaak is ook zijn verloofde aanweizg. Ook de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard is aanwezig. Beide vrouwen hopen dat het meer licht zal werpen op de grimmige omstandigheden van de dood van de journalist en zal onthullen wat er met zijn stoffelijk overschot is gebeurd.

Callamard concludeerde destijds dat er geloofwaardige aanwijzingen waren dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. De Saudische regering heeft betrokkenheid bij de moord toegegeven, maar Mohammed Bin Salman ontkent zelf de opdracht ertoe te hebben gegeven.

De verdachten zijn niet aanwezig bij de rechtszaak. De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Saudi-Arabië deed een eigen onderzoek naar de dood van Khashoggi en legde meerdere doodstraffen op. Er was veel kritiek op dat proces.

Turkije streeft in alle twintig gevallen naar levenslange gevangenisstraf. Meer bij The Guardian

Lees ook:
Verloofde Jamal Khashoggi vergeeft moordenaars niet (25 mei 2020)
Turkije klaagt twintig mensen aan voor betrokkenheid bij moord Khashoggi (25 maart 2020)
Vooral kritiek op doodvonnissen in zaak-Khashoggi (24 december 2020)
Nog steeds geen idee waar het lichaam van Khashoggi is gebleven (11 februari 2019)
Laatste woorden van Jamal Khashoggi (10 december 2018)
Mysterie rond verdwenen Saudische journalist (4 oktober 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.